Akıllı Filtreleme
Filter by Sector
Filter by Province
Zamana Göre Filtrele
Kalkınma Ajansları bünyesinde 81 ildeki Yatırım Destek Ofislerimizde görev alan ajans uzmanları tarafından sorularınızı cevaplıyoruz.

Sorulara verilen cevaplar, yalnızca bilgilendirme amaçlıdır.

Devlet destekleriyle ilgili her türlü nihai karar, bu konuda hukuken yetkili/ilgili kurum ve kuruluşa ait olup, bu cevaplar nedeniyle Kalkınma Ajansları ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü sorumlu tutulamaz.

Ortalama Cevap Süresi: 15,78 saat
3264 adet sonuç bulundu.
+
Merhabalar, Tekirdağ Çorlu'da sera kurmak istiyoruz. Konuyla ilgili faydalanabileceğimiz teşvik, hibe ve destekler ile başvuru koşulları ve zamanları hakkında bilgi alabilir miyim?
A. H. - Tekirdağ - 17.03.2024
Cevaplayan : Tekirdağ Yatırım Destek Ofisi - Ali Sinan Sert - 18.03.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcımız,

Tarafınızla telefon ile yapılan görüşmede, seracılık, sera işletmesi, örtü altı tarım yatırımları (US-97 Kod No: 0112.0.10) ile ilgili bilgi almak istediğiniz anlaşılmıştır.

Sera yatırımlarına yönelik, Trakya Kalkınma Ajansı’nın, hali hazırda aktif bir Mali Destek Programı bulunmamaktadır.

Bunun yanında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Yatırım Teşvik Sisteminde topraksız tarım dâhil örtü altı yatırımları belirli şartlara bağlı olarak teşvik kapsamında değerlendirilmektedir.

Bu bağlamda, en az 20 dekar alanı bulunan sera yatırımları, 3 milyon TL yatırım yapılması koşuluyla bölgesel teşviklerden yararlanabilmektedir. KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, SGK işveren hissesi desteği (2 yıl %10 Yatırıma Katkı Oranı), Vergi İndirimi Desteği (Vergi İndirim Oranı %50, Yatırıma Katkı Oranı %15) teşvik unsurlarından faydalanabilme imkânı bulunmaktadır.

En az 5 milyon TL tutarında 25 dekar ve üzerindeki yurtiçi teknolojileri de içeren otomasyona dayalı sera yatırımları Öncelikli Sektör Yatırımlarıdır. Öncelikli Sektör Yatırımları, 6. bölge hariç olmak üzere 5. bölge teşviklerinden yararlanmaktadır. Öncelikli sektör yatırımları kapsamında olan sera yatırımlarında faiz desteği limiti 1.400.000 TL'den az olmamak ve Sabit Yatırım Tutarının %20'sini aşmamak koşuluyla faiz desteği oranı TL cinsi Kredilerde 7 puan, döviz kredilerinde 3 puan olmaktadır.

5 dekarın altındaki seracılık yatırımları teşvik kapsamı dışındadır. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Küçük Aile İşletmesi Desteğinden tarımsal faaliyet alanı 5 dekar veya altı olan Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin faydalanması mümkündür.

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/ozet-kucuk_aile_isletmesi_destegi.pdf

Bunun yanında, Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi Projesi (KKYDP) çerçevesinde, alternatif enerji kaynakları kullanılarak, 3 dekardan küçük olmamak üzere kurulan seralar desteklenebilmektedir. Ayrıntılı bilgi ve program rehberine buradan ulaşabilirsiniz.

https://www.tarimorman.gov.tr/TRGM/Duyuru/487/Kirsal-Kalkinma-Yatirimlarinin-Desteklenmesi-Programi-2023-2024-Basvuru-Donemi-Tarima-Dayali-Yatirimlar-Uygulama-Rehberi-Yayinlanmistir

Örtü altı yetiştiriciliği konusunda T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait diğer destek bilgilerine buradan ulaşablirsiniz.

https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Tarla-Ve-Bahce-Bitkileri/Ortu-Alti-Yetistiricilik

Ek olarak; Kontrollü örtü altı tarım başlığı altında; yeni modern sera tesisinde ya da kontrollü örtü altı üretme koşullarına sahip Örtü Altı Kayıt Sistemi Yönetmeliği'ne uygun olarak yetiştiricilik yaptığı tespit edilen ve kayıt altına alınan üreticilere, Ziraat Bankası A.Ş. veya Tarım Kredi Kooperatiflerince 25 milyon TL üst limite kadar, kademeli olarak uygulanan %50-% 100 arasında değişen oranlarda faiz indirimi yapılmak suretiyle kredi kullandırılabilmektedir.

https://www.ziraatbank.com.tr/tr/ticari/tarim/bitkisel-uretim-kredileri

Son olarak, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Tekirdağ il sınırları içerisinde hizmet veren bir irtibat noktası kurmuştur. An itibarı ile bir destek programı ilan edilmemiştir. Kurumun program ilanlarına ve güncel desteklere https://www.tkdk.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Detaylı bilgi almak için Tekirdağ Yatırım Destek Ofisimizi ziyaret edebilir veya 0850 450 09 59 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

+
uzman eller projesi 2024 yılında devam edecek mi başvurular nezaman başlar.
Ö. H. - Erzurum - 16.03.2024
Cevaplayan : Erzurum Yatırım Destek Ofisi - Erzurum Yatırım Destek Ofisi - Hanife Orhangazi - 18.03.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Telefonda yaptığımız görüşmede belirttiğiniz üzere, " Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projelerinin Desteklenmesi Programı” kapsamında, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelik yatırım yapmayı planlamaktasınız.

Kamu kurum/kuruluşları tarafından büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelik sağlanan destek türleri; yatırımın kapasitesine, Bütçesine ve kurum/kuruluşların faaliyet alanlarına göre değişmekte olup yatırım kapsamında alacağınız hayvan sayısı somutlaştırılamadığından bu doğrultuda değerlendirebileceğiniz destek programlarına ilişkin genel bilgilere aşağıda yer verilmiştir.

Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projelerinin Desteklenmesi Programı: Tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim veren lise, meslek yüksekokulu veya üniversite mezunlarının başvuru yapabildiği programın 2023 yılındaki Hibe Desteği en fazla 250.000 TL olarak belirlenmiştir. Destek çağrısı şu an kapalı durumda olup kurumun sağladığı hibe programlarına dair başvuru dönemleri ve destek üst limitleri değişiklik göstermektedir. Detaylı bilgilere erişmek için https://uzmaneller.tarimorman.gov.tr/ sitesini ziyaret edebilir ve Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz. Bununla birlikte 2023 yılında " Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi” kapsamında yayımlanan usul ve esaslara ilişkin bilgilere https://cdniys.tarimorman.gov.tr/api/File/GetGaleriFile/409/DosyaGaleri/4388/uygulama_esaslari.pdf linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı: Bu destekleme kapsamında, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için, gerçek ve Tüzel kişilerin ekonomik faaliyetlere yönelik yatırımlarının desteklenmesi planlanmıştır. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği konusunda yapılacak başvurular kapsamında, uygun başvuru sahibi niteliği taşıyabilmeniz için yatırım konusu tesisin, en az 25 baş kapasiteye sahip olması gerekmektedir. Başvuru tarihlerini takip etmek ve detaylı bilgilere erişmek için https://www.tarimorman.gov.tr/ sitesini ziyaret edebilir ve Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca, programa ilişkin uygulama esaslar ve başvuru rehberi gibi detaylara https://www.tarimorman.gov.tr/Sayfalar/Detay.aspx?OgeId=1939&Liste=Duyuru linki üzerinden erişebilirsiniz.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) IPARD Programı: Bu program kapsamda, süt ve kırmızı et üreten tarımsal işletmeler için toplam destek oranı, harcama tutarının %60-80’i kadardır. Program kapsamında uygun başvuru sahibi niteliği taşıyabilmeniz için yatırım konusu tesisin hayvan kapasitesi, en az 10 - en fazla 120 süt ineği ve/veya en az 30 - en fazla 250 sığır şeklinde planlanmalıdır. Destek çağrısı şu an kapalı olmakla birlikte güncel çağrıları https://www.tkdk.gov.tr/duyurular internet sayfasından takip edebilirsiniz. 2023 yılında yayımlanan başvuru rehberine ulaşmak için https://www.tkdk.gov.tr/Content/File/BasvuruFiles/BasvuruPaketiHazirlamaDokumanlari/BasvuruCagriRehberi/IPARDII/13.0/101.pdf sitesini inceleyebilir, daha detaylı bilgi almak için TKDK Erzurum İl Koordinatörlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.

Yukarıdaki bilgiler ışığında yatırımınızla ilgili ilave sorularınız olması durumunda Erzurum Yatırım Destek Ofisi ile direkt irtibata geçebilirsiniz.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

Erzurum Yatırım Destek Ofisi Tel: 0442 235 61 11

E-mail Adresi: erzurumydo@kudaka.gov.tr

+
Organize sanayi bölgesinde bina inşaatı dahil plastik atık geri dönüşüm tesisi kurmak istiyoruz. Ne gibi destek veya teşviklerden yararlanabiliriz ve teşviklerin yararlanma koşulları nelerdir.
S. M. - Bursa - 18.03.2024
Cevaplayan : Bursa Yatırım Destek Ofisi - Seher İleritürk - 18.03.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcımız,

Gerçekleştirdiğimiz telefon görüşmesinde Bursa’da Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde inşaatı da dahil olmak üzere plastik atık Geri Dönüşüm tesisi kurmak istediğinizi belirttiniz.

Bursa ili teşvik bölgeleri sıralamasında 1. bölgeye dâhil olmakla birlikte "geri dönüşüm tesisi -metal olmayan atık hurdalar (US97 kodu 3720.0.01.99)” ile alakalı yatırımlar "Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Kapsamında Çevre Lisansına Tabi Yatırımlar” öncelikli yatırım konuları arasında yer almakta ve 5. bölge illerine sunulan bölgesel teşvik avantajlarından yararlanabilmektedir (6. bölge hariç). Bu kapsamda, üretime yönelik alınacak olan makine ve ekipmanlarda KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyetinden, Yatırım Yeri Tahsisinden, 7 yıl ve %35 Yatırıma Katkı Oranı ile SGK işveren hissesi desteğinden, Vergi İndirim Oranı %80 ve Yatırıma Katkı Oranı %40 ile Vergi İndirimi Desteğinden, TL 5 puan - döviz 2 puan indirimli ve toplamda 1 milyon 400 bin TL'yi geçemeyecek şekilde faiz desteğinden faydalanabilmektedir. Ayrıca 01/05/2021 - 31/12/2025 tarihleri arası bina-inşaat harcamalarına KDV İstisnası uygulanmaktadır.

Yatırım Teşvik Belgesi ile ilgili her türlü işlem için E-TUYS aracılığıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına müracaat edilmesi gerekmektedir. E-TUYS işlemleri hakkında detaylı bilgilere ve kullanıcı yetkilendirme adımlarına https://sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri linkinden ulaşabilirsiniz.

Bu teşvikler dışında devlet destekleri ile ilgili çağrılarından haberdar olmak için https://yatirimadestek.gov.tr/duyurular sayfasını takip edebilirsiniz. Ayrıca bu ve benzeri yatırım teşvik ve devlet destekleri konularında bilgi ve/veya yardım almak için ofisimizi ziyaret edebilir veya telefonla bize ulaşabilirsiniz.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

Bursa Yatırım Destek Ofisi

Işıktepe OSB Mahallesi (Bursa Organize Sanayi Bölgesi) Arıtma Caddesi No:22 16215

Nilüfer/Bursa TÜRKİYE

Tel: 0 224 211 1327

bursa@bebka.org.tr

+
Merhabalar. Niğdede topraksız tarım alanında sera kurmak istiyorum. Genç girişimciyim. Sebze üretmeyi düşünüyorum. Bunun için herhangi bir destek var mıdır Destek var ise nasıl faydalanabilirim
B. Ş. - Niğde - 15.03.2024
Cevaplayan : Niğde Yatırım Destek Ofisi - Serhat Taşdemir - 15.03.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Telefonda yaptığımız görüşmede Niğde ili köylerinde sera yatırımı yapmak istediğinizi ve bu konuda devlet destekleri hakkında bilgi almak istediğinizi belirttiniz.

US-97 Kodu "0112.0.10” olan " Seracılık, sera işletmesi, örtü altı tarım " olarak tanımlanabilecek yatırım konunuz, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında 5. Bölge teşviklerinden yararlanabilirsiniz.

Ancak, 1 Milyon 500 Bin TL ve en az 10 dekar büyüklüğünde Seracılık faaliyetleri Bölgesel desteklerden yararlanabilmektedir. Bölgesel destek unsurları kapsamında yatırımcıya KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Kurumlar Vergisi indirimi, SGK işveren hissesi desteği ve faiz desteği sağlanmaktadır.

5 dekarın altındaki seracılık yatırımları teşvik kapsamı dışındadır. Tamamen yapay ışık ile fotosentez sağlanan ve üretimin yapıldığı katmanların toplam alanının asgari 1000 m² olduğu kent tarımı kapsamında kontrollü dikey tarım/sera yatırımları bulunduğu bölgede uygulanan bölgesel desteklerden yararlanır. En az 5 Milyon TL tutarında 25 dekar ve üzerindeki yurtiçi teknolojleri de içeren otomasyona dayalı sera yatırımları Öncelikli Sektör Yatırımlarıdır. Öncelikli sektör yatırımları, 6. bölge hariç olmak üzere 5. bölge teşviklerinden yararlanmaktadır. Öncelikli sektör yatırımları kapsamında olan sera yatırımlarında faiz desteği limiti 1.400.000 TL'den az olmamak ve Sabit Yatırım Tutarının %20'sini aşmamak koşuluyla faiz desteği oranı TL cinsi kredilerde 7 puan, döviz kredilerinde 3 puan olmaktadır.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın KKYDP Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlarının Desteklenmesi programından yararlanmak istemeniz durumunda https://www.tarimorman.gov.tr/Duyuru/1921/Kirsal-Kalkinma-Yatirimlarinin-Desteklenmesi-Programi-2023-2024-Basvuru-Donemi-Tarima-Dayali-Yatirimlar-Uygulama-Rehberi-Yayinlanmistir adresinden yararlanabilirsiniz. Program kapsamında en az 3 dekar büyüklüğünde iklimlendirme, sulama ve gübreleme sistemli, modern seralar (sadece yeni tesisler ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyonu yapımı) desteklenmektedir. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) yürütmekte olduğu IPARD programı kapsamındaki hibe destekleri için IPARD çağrılarını takip etmenizi ve daha detaylı bilgi için https://www.tkdk.gov.tr/AltTedbir/bitkisel-uretimin-cesitlendirilmesi-ve-bitkisel-urunlerin-islenmesi-ve-paketlenmesi-7 adresini takip edebilirsiniz ya da TKDK Niğde İl irtibat Ofisi ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına Yönelik Destekler kapsamında; üreticilerin tarımsal üretime yönelik finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla kredilerde ilave faiz indirimi yapılmakta ve kredi üst limitleri aşılmamak suretiyle muhtelif üretim konularında tarımsal kredi kullandırılmaktadır. Başvurular, ilgili bankaya ve Tarım Kredi Kooperatifine yapılmaktadır. Yatırım ve işletme kredilerinde kadın çiftçi/girişimciler için ilave %10 indirim uygulanmakla birlikte; kontrollü örtü altı tarım için 50 milyon TL’ye kadar, meyve yetiştiriciliği için 20 milyon TL’ye kadar %100’e varan oranlarda indirim sağlanabilmektedir.

Son olarak hali hazırda ilgili yatırım konusuna yönelik, Ajansımızın yürütmekte olduğu başvuruya açık herhangi bir destek programı bulunmamakta olup; Ajansımızın desteklerini https://www.ahika.gov.tr/destekler/ahika-acik-destek-programlari/ linkinden takip edebilirsiniz.

Ahiler Kalkınma Ajansı Niğde Yatırım Destek Ofisi'ni ziyaret ederek, nigdeydo@ahika.gov.tr adresine e-posta ile veya 0388 233 51 59 nolu telefondan ulaşarak yatırım süreçlerinizle ilgili bilgilendirme desteği alabilirsiniz.

Saygılarımızla.

+
Merhabalar, Tel Erezyon tezgahlarında kullanılacak olan kaplamalı bobin tellerinin imalatını yapmak üzere planladığımız yatırım faaliyeti için nasıl bir teşvikten faydalanabiliriz?
M. G. - Kayseri - 14.03.2024
Cevaplayan : Kayseri Yatırım Destek Ofisi - Tolga Uyan - 14.03.2024
Cevap :

Değerli Yatırımcımız,

Yapmış olduğumuz telefon görüşmemizde verdiğiniz bilgiler doğrultusunda tel erezyon tezgahlarında kullanılan EDM pirinç tel imalatını yapmak üzere bir yatırım yapmayı düşündüğünüzü öğrendik.

Yapacağınız ürünün US-97 Kodu: bakır teller - rafine edilmiş bakır alaşımlarından olanlar (enine kesitinin en geniş yeri 6 mm. yi geçenler) (Pirinç teller dahil) 2720.4.06.30'dur.

Bu yatırım bölgesel teşvik kapsamında olup asgari yatırım tutarı 3 milyon TL olmalıdır. Yararlanılacak teşvik bölgesi OSB içerisinde 3. bölgedir (vergi indirimi ve Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği açısından).Bu teşvik kapsamında KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Yatırım Yeri Tahsisi destekleri mevcut olup ayrıca işletme dönemine geçince SGK işveren hissesi desteği (5 yıl %20 Yatırıma Katkı Oranı) ve Vergi İndirimi Desteği (Vergi İndirim Oranı %60, yatırıma katkı oranı %25) unsurlarından da faydalanabilirsiniz.

Söz konusu desteklerden yararlanabilmek için Yatırım Teşvik Belgesi almak gerekmektedir. Yatırım teşvik belgesi müracaatları, E-TUYS sistemi üzerinden ( https://etuys.sanayi.gov.tr/ebelge/) yapılmakta olup tüm işlemler online olarak yürütülmektedir. Destekler ve başvuru süreci hakkında ayrıntılı bilgi almak için https://sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri adresini ziyaret edebilirsiniz. Destek limitleri ve oranlarını yatırım konunuz üzerinden hesaplamak için ise sitemizde bulunan Teşvik Robotu uygulamasını kullanabilir ve güncel yatırım teşvik mevzuatını yine sitemizden takip edebilirsiniz.

Teşvikler konusunda nihai karar merci Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüdür.

Yatırımınız ile ilgili sormak istediğiniz konularda ya da bilgi almak istediğiniz diğer hususlarda, Kayseri Yatırım Destek Ofisimize 0 352 352 67 26 numaralı telefondan ulaşabilir veya ofisimizi ziyaret edebilirsiniz.

İyi çalışmalar dileriz.

Saygılarımızla.

Kayseri Yatırım Destek Ofisi

0 352 352 67 26

+
Merhaba, deprem bölgesi Malatya'da ikamet etmekteyim. Burada iş kurmak istiyorum. Deprem bölgesine özel destek var mıdır? Eğer var ise hangi sektörler için destek verilmektedir? Teşekkür ederim.
M. K. - Malatya - 12.03.2024
Cevaplayan : Malatya Yatırım Destek Ofisi - Yusuf Kaplan - 14.03.2024
Cevap :

Sayın Girişimci,

Bugün sizinle yaptığımız telefon görüşmesinde de görüştüğümüz üzere, farklı alan ve sektörlerde kamu destekleri mevcut olup, tarım, hizmet ve imalat sektörlerini içerecek şekilde veya Ar-Ge, İhracat, girişimcilik, istihdam gibi temalarda tüm kamu desteklerine www.yatirimadestek.gov.tr web adresi üzerinden erişmeniz mümkündür.

Deprem özelinde ise KOSGEB’in " Acil Destek Kredisi” afetlerde hasar gören işletmelere yönelik olarak ölçeklerine ve hasar durumlarına göre uygulanan bir finansman aracıdır. Ayrıca 6 Şubat Depremleri sebebiyle yatırım teşvik mevzuatında yapılan değişikliklerle imalat sanayi sektörlerinde Malatya’nın herhangi bir yerinde yapılacak 1,5 Milyon TL ve üzeri yatırımlar bölgesel teşviklerin en avantajlısı olan 6. Bölge desteklerinden yararlanabilmektedir. Görüşmemizde potansiyel yatırım konusu olarak ifade ettiğiniz plastik ürünler imalatı da bu çerçevede desteklenebilecek alanlar arasında yer almaktadır.

Yatırım konunuzu daha spesifik olarak belirlemeniz durumunda, ilgili teşvik ve destekler özelinde daha fazla bilgi için bize telefonla ulaşabilir, Ajans resmi web sayfasını veya Malatya Yatırım Destek Ofisini ziyaret edebilirsiniz.

İlginiz için teşekkür ederiz.

Malatya Yatırım Destek Ofisi
Telefon: 0422 322 1555
E-posta: mydo@fka.gov.tr

+
Merhabalar 2024 uzman eller projesini kapsıyormu kapsıyorsa rica etsem bilgi verebilirmisiniz şimdiden teşekkürler .
S. E. - Giresun - 13.03.2024
Cevaplayan : Giresun Yatırım Destek Ofisi - Murat Ofluoğlu - 14.03.2024
Cevap :

Sayın İlgili,

Telefonda yaptığımız görüşmede arıcılık bölümü mezunu olduğunuzu ve arıcılıkla ilgili Yatırım yapmayı planladığınızı belirttiniz.

Bu yatırımınız ile ilgili uygun olabilecek destekler aşağıda yer almaktadır:

Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı: Bu destekleme kapsamında, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için, gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyetlere yönelik yatırımlarının desteklenmesi planlanmıştır. Arıcılık ve arı ürünlerine yönelik yatırımlar ekonomik altyapı yatırımları kapsamında değerlendirilmektedir. 1 milyon 500 Bin TL’ye kadar %50 oranında destek sağlanmaktadır. Aktif olan destek çağrısının linki aşağıda yer almaktadır. Son başvuru tarihi 19/02/2024'dir.

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/ozet-kkydp_kirsal_altyapi_yatirimlari.pdf

Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projelerinin Desteklenmesi Programı: Tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim veren lise, meslek yüksekokulu veya üniversite mezunlarının başvuru yapabildiği programın 2023 yılındaki Hibe Desteği en fazla 250.000 TL olarak belirlenmiştir. Destek çağrısı şu an kapalı durumdadır. 2023 yılında yayınlanan destek programı ile ilgili link aşağıda yer almaktadır.

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/ozet-kkydp_kirsal_kalkinmada_uzman_ellerin_desteklenmesi.pdf

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 302-2 Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Paketlenmesi Programı: Bu kapsamdaki yatırımlar için alt ve üst uygun harcama limiti en az 5.000 Avro, en fazla 500.000 Avrodur. Destek oranı, harcama tutarının %55’idir. Bal ve arı ürünleri için, yatırım kapsamında ulaşılacak kovan sayısı, nihai ödeme talebi sırasında gerçekleştirilmek üzere, yararlanıcı başına minimum 30 ve maksimum 500 kovan ile sınırlıdır. Yapım işleri, makine ve ekipman alımı, görünürlük giderleri, mimarlık, mühendislik ve danışmanlık harcamaları ile lisans ve Patent haklarının devralınmasına yönelik genel maliyetler desteklenir. Destek çağrısı şu an kapalı durumdadır. Mevcut durumda açık bir TKDK başvurusu bulunmamaktadır. Güncel çağrıları https://www.tkdk.gov.tr/Tedbir/ciftlik-faaliyetlerinin-cesitlendirilmesi-ve-is-gelistirme-4 internet sayfasından takip edebilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak için TKDK Giresun İl Koordinatörlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.

Tarım ve Orman Bakanlığının "Hayvancılık Destekleri” kapsamında arıcılık destekleri de bulunmaktadır. Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı, üretici/yetiştirici örgütlerine üye üreticilere arılı kovan başına 60 TL, üye olmayanlara 40 TL, Bakanlıktan üretim izni almış damızlık ana arı üreticilerinden satın alıp kullandıkları ana arı başına 200 TL destek ödenmektedir. Birlik üyesi arıcılar, üyesi olduğu yetiştirici/üretici örgütü, üye olmayan arıcılar ise il/ilçe müdürlükleri aracılığıyla AKS’den alınacak başvuru dilekçesi ve ana arı desteği için satış belgesinin aslını da ekleyerek il/ilçe müdürlüğüne başvurabilirler. Diğer taraftan doğal polinasyonu sağlamak amacıyla Örtü Altı Kayıt Sistemine kayıtlı örtü altı ünitelerinde, Bombus arısı kullanan çiftçilere koloni başına 100 TL ödenebilmektedir. Bombus üretim izni almış işletmelerden koloni alıp kullanan ÖKS'ye (Örtü altı Kayıt Sistemi) kayıtlı sera üreticileri destekleme için il/ilçe müdürlüğüne başvurabilirler.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı olarak Proje teklif çağrıları yoluyla mali desteklerde de bulunmaktayız. Ancak hâlihazırda Ajansın açık bir Mali Destek Programı bulunmamaktadır. Daha detaylı bilgi için web sitemizin linki aşağıda yer almaktadır.

https://www.doka.org.tr/destekler_Acik-TR.html?k=153

Görüştüğümüz tüm bu hususlarla ilgili danışmak istediğiniz başka bir konu olursa ofisimizi her zaman ziyaret edebilir veya aşağıdaki e-posta ve telefon numaralarından bize ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Giresun Yatırım Destek Ofisi

Adres: Sultan Selim Mah. G.M.K. Bulvarı No:1 (Giresun TSO Yanı) GİRESUN

Telefon: 0 (462) 455 40 73

E-Mail: giresunydo@doka.org.tr

+
Merhaba Hatayda parkebordürbriket ve türevlerinin imalatını yapmak istiyoruz.Öngörülen üretim kapasitesi min. 800m28saattir . Ne gibi destek veya teşviklerden yararlanabiliriz ve teşviklerin yararlanma koşulları nelerdir.
F. C. - Hatay - 13.03.2024
Cevaplayan : Hatay Yatırım Destek Ofisi - İbrahim Yaşar - 13.03.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Telefonla yaptığımız görüşmemizde çimento, beton veya suni taştan döşeme taşları ve benzeri eşyaların imalatı konusunun Yatırım Teşvik Belgesi başvurusuna uygunluğu, asgari yatırım tutarı ve hangi teşvik ve desteklerden yararlanılabileceği hakkında bilgi talep ettiniz.

Buna göre NACE Kodu 23.61.02’nin karşılığı US-97 Kodu 2695.1.01.50 olan çimento, beton veya suni taştan döşeme taşları ve benzeri eşyaların imalatına yönelik bina-inşaat, yurt içinden ve yurt dışından satın alınacak sıfır makine ve teçhizat ile yatırımı ilgilendiren Proje, etüt, navlun, montaj ve yardımcı makine ve teçhizatın dâhil olduğu asgari 1,5 milyon TL tutarında yapılacak yatırımlar için Cazibe Merkezleri Programı ve Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karara göre 6. bölge şartlarında, 6. bölgede uygulanan destek süre ve oranlarından yararlanabilirsiniz. Bu sistemde destekler devletin çeşitli destek unsurları ile alacaklarından vazgeçmesi şeklinde uygulanmaktadır. Yararlanabileceğiniz destekler, KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Kurumlar Vergisi desteği, SGK sigorta pirimi işveren hissesi desteği, Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği, Faiz veya Kar Payı Desteği ve Yatırım Yeri Tahsisi desteğidir.

Destek Süre ve Oranları;

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği: OSB dışı yatırımlarda 10 yıl limitsiz Yatırıma Katkı Oranı

Vergi İndirimi Desteği: OSB dışı yatırımlarda Vergi İndirim Oranı %90, Yatırıma Katkı Oranı %50,

Faiz Desteği: TL 7 puan, döviz 2 puan İndirimli (kullanılacak Kredi miktarı, teşvik belgesinde kayıtlı Sabit Yatırım Tutarının %70’ini ve 30 Milyon TL’yi geçemez.)

Sigorta Pirimi İşçi Hissesi Desteği:10 Yıl

01/05/2021 - 31/12/2025 tarihleri arasında yapılacak bina-inşaat harcamalarına da KDV istisnası uygulanmaktadır.

Söz konusu desteklerden yararlanabilmek için Yatırım Teşvik Belgesi almak gerekmektedir. Yatırım teşvik belgesi müracaatları, E-TUYS sistemi üzerinden (https://etuys.sanayi.gov.tr/ebelge/ yapılmakta olup tüm işlemler online olarak yürütülmektedir. Destekler ve başvuru süreci hakkında ayrıntılı bilgi almak için https://sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri adresini ziyaret edebilirsiniz. Destek limitleri ve oranlarını yatırım konunuz üzerinden hesaplamak için ise sitemizde bulunan Teşvik Robotu uygulamasını kullanabilir ve güncel yatırım teşvik mevzuatını yine sitemizden takip edebilirsiniz.

Teşvikler konusunda nihai karar merci Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüdür.

Yatırımınız ile ilgili sormak istediğiniz konularda ya da bilgi almak istediğiniz diğer hususlarda, Yatırım Destek Ofisimize ulaşabilirsiniz.

Hatay Yatırım Destek Ofisi:

E-posta: hydo@dogaka.gov.tr

Adres: Akasya Mahallesi 186. Sokak No:10 Antakya/HATAY

Tel: +90 (326) 606 00 01

Antakya Kaymakamlığı Bahçesi DOĞAKA Konteyner Ofisi

+
Merhaba, firmamız aldığı lisans kapsamında Ankara ili Polatlı ilçesine Güneş Enerji Santrali yatırımı yapmayı planlamaktadır. Bu kapsamda almış olduğu Yatırım Teşvik Belgesi ile hangi ürünlerin alımı esnasında KDV muafiyeti uygulanmaktadır? Yatırım teşvik belgesi kapsamında Güneş Enerji Santrali kurulumu aşamasında hangi avantajlardan faydalanabiliriz? Bu muafiyetlerin bölge ve santral yapılması belirlenen ille bağlantısı var mıdır?
K. K. - Ankara - 13.03.2024
Cevaplayan : Ankara Yatırım Destek Ofisi - Abdulmelik Koçin - 13.03.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Yapmış olduğumuz telefon görüşmemizde Ankara, Mardin ve Elazığ illerinde tercihli olarak GES yatırımı yapmayı planladığınız ve yatırım ile ilgili Devlet teşviklerinden yararlanmak istediğinizi ifade ettiniz.

US-97 Kodu ‘4010.0.01.99’ olan ‘Güneş enerjisi santrali GES’ başlıklı yatırımınız, Yatırım Teşvik Sistemi Bölgesel Teşvik Uygulamaları Genel ve Bölgesel teşvik kapsamında desteklenen sektörler arasındadır.

Lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla, Faiz veya Kar Payı Desteği sağlanmaksızın, 1., 2. ve 3. bölgelerdeki yatırımlar 4. bölge teşviklerinden, 4., 5. ve 6. bölgelerdeki yatırımlar bulunduğu bölge teşviklerinden yararlanır.

Ancak ifade ettiğiniz lisanslı güneş enerji santrali kurulumuna yönelik yatırımınız genel teşvik sistemi kapsamında desteklenmektedir.

Yatırım Teşvik Belgesi ile faydalanabileceğiniz destek unsurlarını ve destek oranlarını Bakanlığımızın www.yatirimadestek.gov.tr | Devlet Destekleri ve Teşvikler adresindenTeşvik Robotu uygulaması ile inceleyebilirsiniz.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

Ankara Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi'ni ziyaret ederek, ankaraydo@ankaraka.org.tr adresine e-posta ile veya 0312 310 03 00 nolu telefondan ulaşarak yatırım süreçlerinizle ilgili bilgilendirme desteği alabilirsiniz.

+
Merhaba, uluslararası lojistik - hava kargo taşımacılık yetkilerine sahibim. Faydalanabileceğim destekler hakkında bilgi verebilirseniz memnun olurum.
M. E. - İstanbul - 12.03.2024
Cevaplayan : İstanbul Yatırım Destek Ofisi - Muhammet Beşli - 12.03.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcımız,

Yatırımınızla ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere sisteme bıraktığınız telefon üzerinden arama yapılmış ancak tarafınızla irtibat kurulamamıştır. Müteharrik karakterli araçlar hariç olmak üzere lojistik yatırımları asgari 4 milyon TL yatırım şartıyla İstanbul ilinde 1. Bölge teşviklerinden yararlanabilmektedir. Bir veya birkaç yerde gümrükleme ve sigortacılık hizmetlerinin de sunulduğu antrepo, elleçleme-paketleme ve otomasyon hizmetlerini birlikte içeren, asgari toplam kapalı alanı 5.000 m² olan entegre lojistik yatırımları için teşvik belgesi düzenlenebilmektedir. Bu kapsamdaki yatırımlar KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, SGK işveren hissesi desteği (2yıl/%10 YKO), Vergi İndirimi Desteği (%50 indirim oranı, %15 YKO) avantajlarından yararlanabilmektedir.

Diğer taraftan havayolu ile yük/yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar öncelikli yatırım konuları arasında yer almakta ve İstanbul'da 5. bölge illerine sunulan bölgesel teşvik avantajlarından yararlanabilmektedir. Buna göre yararlanabileceğiniz destek kalemleri arasında KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, SGK işveren hissesi desteği (7 yıl, %35 katkı oranı), vergi indirimi (indirim oranı %80, katkı oranı %40) ve faiz desteği (TL kredilerde 5 puan, döviz Kredilerde 2 puan indirim, 1 milyon 400 bin TL limitli) yer almaktadır. Yatırım teşvik belgesi temini için asgari sabit yatırım tutarının en az 4 milyon TL olması gerekmektedir.

Havayolu işletmeciliği yatırımlarında temin edilecek uçaklarda birim başına asgari kapasitenin 50 koltuk olması şartı aranır. Faaliyet konusu bizatihi havayolu işletmeciliği ve/veya kargo taşımacılığı olan yatırımlar dışında genel amaçlı ve hava taksi işletmeciliği amaçlı yatırımlar için teşvik belgesi düzenlenmez.

Bilgilerinize sunarız.

İstanbul Yatırım Destek Ofisi

Tel: 0212 468 3400

Mail: yatirim@istka.org.tr

Soru Formu
Your Name and Surname
E - Posta Adresiniz
Telefon Numaranız
Yatırım Yapılacak İl
Soru