Akıllı Filtreleme
Konuya Göre Filtrele
İle Göre Filtrele
Zamana Göre Filtrele
Kalkınma Ajansları bünyesinde 81 ildeki Yatırım Destek Ofislerimizde görev alan ajans uzmanları tarafından sorularınızı cevaplıyoruz.

Sorulara verilen cevaplar, yalnızca bilgilendirme amaçlıdır.

Devlet destekleriyle ilgili her türlü nihai karar, bu konuda hukuken yetkili/ilgili kurum ve kuruluşa ait olup, bu cevaplar nedeniyle Kalkınma Ajansları ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü sorumlu tutulamaz.

Ortalama Cevap Süresi: 17 saat 01 dakika
3847 adet sonuç bulundu.
+
Merhaba, Milas'ta tarlam var ve salep yetiştirmek istiyorum. Kime veya nereye başvurmam lazım? Yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar
F. P. - Muğla - 05.12.2024
Cevaplayan : Muğla Yatırım Destek Ofisi - Hüseyin Çiftci - 06.12.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Öncelikle bizlerle irtibata geçtiğiniz için teşekkür ederiz.

Sizinle yaptığımız telefon görüşmemizde ve yukarıdaki sorunuzda dile getirdiğiniz Salep Yetiştiriciliği yatırımınıza yönelik destekler aşağıdaki başlıklarda toplanabilir;

1) Yatırım Teşvik Sistemi

Salep bitkileri yetiştiriciliği, açık alan tarlalarında yapılması durumunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında desteklenmemektedir. Salep yetiştiriciliği sera ile yapılması halinde belirli şartlarda yatırım teşvik kapsamına alınabilir. En az 20 dekar büyüklüğünde alan ve en az 3 Milyon TL tutarındaki sera yatırımları bölgesel teşviklerden yararlanabilir. Buna göre alınabilecek destek türleri:

KDV İstisnası

Gümrük Vergisi Muafiyeti

SGK İşveren Hissesi Desteği (2yıl %10 Yatırıma Katkı Oranı)

Vergi İndirimi Desteği (Vergi İndirim Oranı %50, Yatırıma Katkı Oranı %15)

Yatırım Teşvik mevzuatına göre kira sözleşmeleri en az 5 yıl olmalıdır.

2) Tarım Ve Orman Bakanlığı Destekleri

KKYDP - Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar için destek alabilmeniz mümkündür. Programa KOBİ düzeyinde olmak üzere; kadın, genç Girişimciler ile üretici örgütlerine öncelik verilerek gerçek ve Tüzel kişiler başvurabilmektedir. Söz konusu program için her yıl çağrıya çıkılmaktadır. Program hakkında detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

https://www.tarimorman.gov.tr/TRGM/Link/59/Kkydp-Basvuru

3) Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Destekleri

M7 - Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (Açık Alanda Bitkisel Üretim) Tedbiri kapsamında salep yetiştiriciliği de desteklenmektedir. En az 7 dekar büyüklüğe sahip araziler için yapılacak başvurular, 500 bin Avro’ya kadar %60-70 oranında Hibe Desteği verilebilecek çağrıya başvuru işlemlerinin aşağıdaki tablodaki tarihlere kadar tamamlanması gerekmektedir.


Online Proje Başvuru Sistemi Açılış Tarihi

Online Proje Başvuru Sistemi Kapanış Tarihi

Başvuru Paketi Son Teslim Tarihi

5.Çağrı

M7- Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (Açık Alanda Bitkisel Üretim)

11 Aralık 2024

09:00

08 Ocak 2025

18:00

14 Ocak 2025

18:00

Bu desteğe yönelik detaylı bilgiyi aşağıdaki linkten alabilirsiniz.

https://www.tkdk.gov.tr/Content/File/Duyuru/files/IPARDIII_BesinciCagriIlanii.pdf

4) Küçük Aile İşletmesi Desteği

Tarım ve Orman Bakanlığı Destekleri çerçevesinde Küçük Aile İşletmesi Desteği, tarımsal faaliyet alanı 5 dekar veya daha az olan ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçilerin desteklenmesini amaçlamaktadır. Destek, yaş çay ve fındık ürünleri hariç olmak üzere, açıkta ve/veya örtü altı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapan Gerçek Kişi çiftçilere yöneliktir. Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/ozet-kucuk_aile_isletmesi_destegi.pdf

5) Tarımsal Üretime Dair Hazine Kar Payı Destekli Yatırım ve İşletme Finansmanı

Bu destek kapsamında; tarımsal üretime yönelik finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Ziraat Katılım Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin aracılığıyla çeşitli oranlarda Kredi/finansman faizlerinde/kar paylarında indirim yapılabilmekte ve kredi üst limitleri aşılmamak suretiyle tarımsal kredi/finansman kullandırılabilmektedir Tarımsal üreticiler, tarımsal amaçlı Kooperatifler ve birlikler bu destekten yararlanabilir. Başvurular, bankaya ve Tarım Kredi Kooperatifine 1 Ocak 2024-31 Aralık 2026 tarihleri arasında yapılır. Üreticilerin stratejik bitkisel üretim konusunda Karar kapsamında faiz/kar payı indirimli finansman kullanabilmeleri için; aspir, yağlık ayçiçeği, dane mısır, kolza, soya, susam, yağlık zeytin ve tıbbi aromatik bitkilerden " kekik, yağlık gül, yağlık lavanta, oğulotu, zencefil, sahlep, biberiye, adaçayı, sığla yağı, sumak, keçi boynuzu, defne, fesleğen, maviyemiş (likapa), aronya, ıhlamur, safran ve jojoba” üretimini yapıyor/yapacak olması gerekmektedir. Bu destek kapsamında 30.000.000 TL’ye kadar kredi kullanılabilmektedir. Son başvuru tarihi 31.12.2026’dır. Detaylı bilgi için aşağıdaki bağlantı üzerinden başvuru rehberine ulaşabilirsiniz.

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/ck-dusuk_faizli_tarimsal_krediler.pdf

6) Ziraat Bankası Genç Çiftçi Kredisi

T.C. Ziraat Bankası A.Ş., yetkili kuruluşlardan alınmış tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği sertifikasına sahip 18-41 yaş aralığındaki genç Girişimcilere Genç Çiftçi Kredisi imkânı sunmaktadır. Başvuru sahibi ile üretim koşullarının uygun olması, ilgili yılda yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı’nda yer alan kriterlerin sağlanması ve sübvansiyonlu kredi uygulamaları kapsamında, düşük faizli kredi imkânından yararlanılması söz konusudur. Kredi hakkında detaylı bilgi edinmek için Ziraat Bankası A.Ş. şubelerini ziyaret edebilir ve/veya aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://www.ziraatbank.com.tr/tr/kurumsal/tarim/genc-ciftci-kredisi

Başka yatırım planlarınız ve bu planlarınızla ilgili destekler hakkında daha detaylı bilgi almak için 0 252 213 1792 nolu telefondan veya mugla@geka.gov.tr mail adresinden de bizlere ulaşabilirsiniz.

+
Merhaba, tekstil üretimi faaliyetinde bulunan firmamızda kumaşlara baskı işlemimizi daha seri ve çift taraflı baskı yapabilmek adına yeni teknoloji bir makine ithal etmek istiyoruz. Şu an son geçerlilik tarihi geçmiş kapasite raporuna sahibiz fakat kapasite raporunu güncellemek için başvuruda bulunduk ve yeni kapasite raporunun elimize geçmesi yaklaşık 1 ayı bulacak. Bakanlık kapasite raporlarının dijital ortamda alınması ile ilgili yeni bir uygulamaya geçtiği için gecikme yaşanmaktadır. Makinanın gümrüğe gelmesi kapasite raporundan önce olacaktır. Bu husus yatırım teşvik belgesi talebini olumsuz yönde etkiler mi? Yatırım teşvik belgesi talebini yeni kapasite raporunu daha sonra tevdi etmek şartı ile başvuru yapabilir miyiz?
M. K. - Kocaeli - 05.12.2024
Cevaplayan : Kocaeli Yatırım Destek Ofisi - Bünyamin Bedir - 06.12.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Telefon yoluyla gerçekleştirdiğimiz görüşmede tekstil üretimi yapan firmanıza yeni bir ithal makine alımı sürecinde, yapacağınız teşvik belgesi başvurusu için kapasite kullanım raporu ibraz etmenin zorunlu olup olmadığı hususunda bilgi talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliği (TEBLİĞ NO: 2012/1) 6. madde teşvik belgesi müracaat şekli ve müracaatta aranacak belgelere ilişkin bilgileri içermektedir.

Teşvik belgesi müracaat şekli ve müracaatta aranacak belgeler aşağıda ifade edilmiştir;

" (1) Teşvik belgesi düzenlenebilmesi için kullanıcılar tarafından E-TUYS uygulamasında yer alan tanımlı alanların doldurulması ve aşağıda belirtilen belgelerin E-TUYS üzerinden elektronik ortamda yüklenmesi gerekir.

b) Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak müracaatlar hariç olmak üzere, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca Türkiye genelinde Sosyal Güvenlik Kurumuna muaccel olmuş prim ve idari para cezası borçlarının bulunmadığına veya tecil ve/veya taksitlendirildiğine ya da yapılandırıldığına ve yapılandırmanın bozulmadığına dair Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimlerinden alınacak yazı veya Kurumun elektronik bilgi iletişim ortamından alınacak barkodlu çıktı.

c) 25/11/2014 tarihli ve 29186 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği hükümlerine göre " Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı” veya " Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı” şartı aranması gereken yatırım konuları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan Karar ve/veya Karara ilişkin yazı.

ç) Teşvik belgesi talebinde bulunulmadan önce yatırımın karakteristiğine bağlı olarak ilgili mevzuatı gereği diğer kamu kurum ve kuruluşlarından alınması bilgi ve belgeler.

d) Stratejik Yatırımlar için ayrıca, yatırım konusu ile ilgili olarak sektörel, mali ve teknik analizlerin yanında 10 uncu maddede belirtilen kriterlerin her birinin yerine getirildiğini tevsik eden bilgi, belge, hesap ve tabloları içeren Fizibilite Raporu.

e) Yatırımın sektörüne, büyüklüğüne veya teşvik uygulamalarına bağlı olarak Genel Müdürlükçe talep edilebilecek diğer bilgi ve belgeler.

(2) Teşvik belgesi ile ilgili iş ve işlemler için kullanıcılar tarafından e-imza uygulaması çerçevesinde E-TUYS üzerinden yüklenen evrakların Bakanlığa ayrıca ibrazı aranmaz. Kullanıcılar tarafından e-imza uygulaması kapsamında E-TUYS’a yüklenen her türlü belge ve/veya evrakın eksiksiz bir şekilde muhafaza yükümlülüğü ve denetime karşı sorumluluğu, müracaat tarihinden itibaren 10 yıl boyunca yatırımcıya aittir.

(3) E-TUYS’ta kayıtlı teşvik belgesi Bakanlık tarafından ilgili kurum ve kuruluşlarla elektronik ortamda paylaşılabilir.”

Detaylı bilgi:

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/teblig-yatirim_tesvik_uygulamalari.pdf

Teşvik belgesi başvuru süreçlerinin açıklandığı E-TUYS Kullanım Klavuzu’nun ‘‘Evrak Listesi’’ başlığı altında; ‘‘Yatırımın karakteristiğine göre ilgili mevzuat çerçevesinde (2012/3305 sayılı Karar ve 2012/1 sayılı Tebliğ’de sıralanmıştır) başvuru esnasında taranarak sisteme yüklenmesi zorunlu belli evraklar (SGK borçsuzluk yazısı veya barkodlu e-borcu yoktur belgesi, Kapasite Raporu, ÇED raporu gibi) bu sekme üzerinden PDF formatında eklenir’’ ibaresi yer almaktadır. Detaylı bilgi; https://www.sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri/gd0703011615

Ayrıca, 15/6/2012 Tarihli Ve 2012/3305 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın ‘‘Gümrük vergisi muafiyeti’’ başlıklı 9’uncu maddesi;

‘‘4) (Değişik:RG-29/6/2021-31526) (Değişik:RG-24/2/2022-31760) Baskı, basım, matbaa, tekstil, hazır giyim, konfeksiyon ve çimento imalatı yatırımlarına yönelik teşvik belgeleri kapsamında kullanılmış veya yenileştirilmiş makine ve teçhizat temin edilemez. EK-8’de belirtilen makine ve teçhizat kullanılmış veya yenileştirilmiş olarak teşvik belgesi kapsamında temin edilemez. Ancak EK-8’de yer alan ve kullanılmış komple tesis kapsamında ithali uygun görülen kullanılmış veya yenileştirilmiş makine ve teçhizat KDV İstisnası ve gümrük vergisi muafiyeti sağlanmaksızın ithal edilerek Sabit Yatırım Tutarına dâhil edilebilir.’’ hükmünü amirdir.

Diğer taraftan, kapasite raporu düzenlenebilmesi için, işyerine ait binanın bulunması, işyerinde su ve elektrik enerjisinin mevcut, makine ve teçhizatın kurulu olması, kapasite raporuna konu işyerinin bulunduğu yerdeki ticaret siciline tescil ettirilmesi ve odaya kayıt yaptırılması gerekmektedir. Ticaret odaları ile sanayi odalarının ayrı olduğu yerlerde, sanayiciler için kapasite raporları Sanayi Odasınca, sanayi odasına kaydolma zorunluluğu bulunmayanların kapasite raporları Ticaret Odasınca düzenlenebilmektedir. Daha detaylı bilgi için bağlı bulunduğunuz sanayi/ticaret odası ile irtibata geçebilirsiniz.

Teşvikler konusunda nihai karar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne aittir. Konuya ilişkin daha detaylı bilgilendirme için https://www.sanayi.gov.tr/merkez-birimi/14a09761d390/diger/b81098 bağlantısı üzerinden erişebileceğiniz iletişim numaraları üzerinden İmalat-2 daire başkanlığı uzmanları ile görüşebilirsiniz.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

Saygılarımızla.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı

Kocaeli Yatırım Destek Ofisi

Adres: Yenişehir Mah. Demokrasi Bulvarı No: 72/A 41050 İzmit - KOCAELİ

Telefon: +90 262 332 01 44 ( 159,117, 156 )

+
Merhaba, bir yolcu taşıma kooperatifinde hisse aldım ama otobüs ile başlamam için araç almam lazım. Destek alabilir miyim?
İ. T. - Aydın - 06.12.2024
Cevaplayan : Aydın Yatırım Destek Ofisi - Armağan Aydın - 06.12.2024
Cevap :

Değerli Yatırımcımız,

Telefon görüşmemizde yolcu taşımacılığına yönelik otobüs alımı için yararlanabileceğiniz teşvikler hakkında bilgi talebinizi ilettiniz. Yatırım fikrinize yönelik olarak;

Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında yapılan inceleme sonucunda, planladığınız yatırımın Aydın ilinde bölgesel desteklerden yararlanabilecek sektörler arasında yer almadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, EK-4 Genel Teşvik Sistemi’nde teşvik edilmeyecek yatırımlar arasında,

C- Hizmetler Sektörü başlığı altında " 7- Yolcu ve yük taşımacılığına yönelik otobüs, çekici ve treyler yatırımları (Belediyelerin yapacakları yatırımlar hariç).” İbaresi yer almaktadır.

Bu özel şart nedeniyle, yatırımınız genel teşvik sistemi kapsamıda değerlendiirilememektedir.

Söz konusu yatırım kapsamında hali hazırda kurumumuzca sunulan destek bulunmamakla birlikte, güncel desteklerimiz www.geka.gov.tr adresinden takip edilebilmektedir.

Krediler bağlamında ise gerekli şartları sağlamak koşulu ile kamu ve özel bankalar aracılığıyla sunulan ticari kredilerden yararlanma imkânınız bulunmaktadır. Güncel kredi koşulları için ilgili banka şubeleri ile görüşebilir vey ainternet sitlerinden bilgi alabilirsiniz.

Yatırımlarla ilgili diğer sorularınız için bize aşağıdaki iletişim kanallarından ulaşabilirsiniz.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

Saygılarımızla.

Güney Ege Kalkınma Ajansı

Aydın Yatırım Destek Ofisi

T: +90 256 211 02 17 – F: +90 256 211 02 13

aydin@geka.gov.tr

Köprülü-Veysipaşa Mah. Çankaya Cad. No:18 Efeler / AYDIN

Aydın - TÜRKİYE

+
Sayın yetkili, firmamız vinç kiralama işleri yapmaktadır. 100 ton ve üzeri alacağımız vinçleri YTB kapsamında alabilir miyiz? Aldığımız bu vinçleri kiraya verebilir miyiz? Ayrıca genel teşvik mi bölgesel teşvik sistemine mi girer? Teşekkür ederim.
M. K. - Gaziantep - 05.12.2024
Cevaplayan : Gaziantep Yatırım Destek Ofisi - Abdulkadir Çağlar - 06.12.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcımız,

Sizlerle yaptığımız telefon görüşmesinde iletmiş olduğunuz bilgiler çerçevesinde, belirtmiş olduğunuz faaliyet US-97 Kodu " 4550.0.01 - İnşaat yapım ve yıkım işleri için, operatörüyle birlikte makine ve teçhizat kiralanması” olarak değerlendirilebilir.

Vinç hizmetleri yatırımları teşviki belirli şartlara bağlı yatırım konularındandır. Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’a göre ise; " Sadece vinç hizmetlerine yönelik yatırımlarda her bir vinç için asgari 100 ton kaldırma kapasitesi aranır. 500 ton kaldırma kapasitesinin altında kullanılmış vinç ithaline izin verilmez” hükümleri yer almaktadır. Bu şartlarla birlikte asgari 1,5 milyon TL Sabit Yatırım Tutarını sağlayan vinç hizmeti yatırımları Genel Teşvik Uygulamaları kapsamında desteklenmektedir. Genel Teşvik Uygulamaları kapsamında KDV ve Gümrük Vergisi Muafiyeti destek unsurlarından yararlanabilirsiniz.

Teşvikler konusundaki başvuruların nihai değerlendirmesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.

Yatırımınız kapsamında merak ettiğiniz diğer hususlar için Gaziantep Yatırım Destek Ofisini ziyaret edebilir, 0342 231 07 01 numarası üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

Bilgilerinize sunar, iyi günler dileriz.

+
Merhaba, fabrikamız için yurtdışından üretim yönetim sistemi MES satın alması planlıyoruz. Bununla ilgili yatırım desteği alabilir miyiz?
E. Ö. - Kocaeli - 04.12.2024
Cevaplayan : Kocaeli Yatırım Destek Ofisi - Merve Kaya - 05.12.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Telefonla yaptığımız görüşmemize istinaden Kartepe İlçesinde Arslanbey OSB içerisinde bulunan firmanızın üretim süreçlerinin yönetimi için yurtdışından ithal edilecek MES isimli Üretim Yönetim Sistemi yazılımı satın almak istediğinizi ve bu kapsamda teşvikler ve destekler hakkında bilgi talep ettiğinizi beyan ettiniz.

Sadece yazılım alımı kapsamında Yatırım Teşvik Sisteminden yararlanılması mümkün değildir. Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 10. Madde de belirtildiği üzere; " 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince, teşvik belgesine haiz yatırımcılara teşvik belgesi kapsamında yapılacak makine ve teçhizat ithal ve yerli teslimleri ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları KDV’den istisna edilebilir”. Bu bağlamda yatırım konusu ile doğrudan ilişkili olmak üzere, temin edilecek yazılımlar için KDV İstisnasından faydalanılabilir.

Bunun yanında yine aynı Karar 5. maddeye göre; " (3) Teşvik belgesi kapsamında yatırım harcaması olarak kabul edilen maddi olmayan Duran Varlıkların (marka, lisans, know-how vb.) oranı, teşvik belgesinde kayıtlı toplam Sabit Yatırım Tutarının yüzde yirmibeşini aşamaz” bilgisi mevcuttur. Bu bağlamda yazılım ile ilgili harcamalar, teşvik belgesinde kayıtlı toplam Sabit Yatırım Tutarının %25'ini aşamayacağından sadece yazılım satın alımı amacıyla Yatırım Teşvik Belgesi temin edilmesi mümkün olamayacaktır.

İlave sorularınız olması durumunda aşağıdaki irtibat bilgileri üzerinden bizimle tekrar iletişime geçebilirsiniz.

Saygılarımızla,

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı

Kocaeli Yatırım Destek Ofisi

Adres: Yenişehir Mah. Demokrasi Bulvarı No: 72/A 41050 İzmit – KOCAELİ

Telefon: +90 262 332 01 44 (117,159,156)

E-posta: kocaeliydo@marka.org.tr

+
Merhabalar, Hatay İskenderun bölgesinde zeytinyağı sıkım tesisi kurmak istiyorum. Teşvikler hakkında bilgi almak istiyorum. Fabrika, tesis kurma teşviki, yeni cihaz alım teşviki var mıdır?
Ş. Ç. - Hatay - 05.12.2024
Cevaplayan : Hatay Yatırım Destek Ofisi - Uzm.figen Gökşen Tok/doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Hatay Yatırım Destek Ofisi Koordinatörlüğü - 05.12.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Telefonla yaptığımız görüşmemizde Hatay ili İskenderun ilçesinde yapmayı planladığınız zeytinyağı imalatı yatırımının Yatırım Teşvik Belgesi başvurusuna uygunluğu, asgari yatırım tutarı ve hangi teşvik ve desteklerden yararlanılabileceği hakkında bilgi talep ettiniz.

Zeytinyağı imalatı için destekler aşağıda yer almaktadır:

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı " Yatırım Teşvik Sistemi”ne göre; Hatay'ın tüm ilçeleri cazibe merkezleri programı kapsamına alınmıştır.

Buna göre verdiğiniz NACE Kodu olan 10.41.07’nin karşılığı US-97 Kodu 1514.1.02.30 olan Saf zeytinyağı ve fraksiyonları imalatına yönelik bina-inşaat, yurt içinden ve yurt dışından satın alınacak sıfır makine ve teçhizat ile yatırımı ilgilendiren Proje, etüt, navlun, montaj ve yardımcı makine ve teçhizatın dâhil olduğu asgari 1,5 milyon TL tutarında yapılacak yatırımlar için cazibe merkezleri programı ve yatırımlarda devlet yardımları hakkında karara göre 6. bölge şartlarında, 6. bölgede uygulanan destek süre ve oranlarından yararlanabilirsiniz. Bu sistemde destekler devletin çeşitli destek unsurları ile alacaklarından vazgeçmesi şeklinde uygulanmaktadır. Yararlanabileceğiniz destekler, KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Kurumlar Vergisi desteği, SGK sigorta pirimi işveren hissesi desteği, Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği, Faiz veya Kar Payı Desteği ve Yatırım Yeri Tahsisi gibi desteklerdir.

Destek süre ve oranları;

Sigorta Pirimi İşveren Hissesi Desteği: 10 yıl Limitsiz Yatırıma Katkı Oranı

Vergi İndirimi Desteği: Vergi İndirim Oranı % 90, Yatırıma Katkı Oranı % 50

Faiz Desteği: TL 7 puan, Döviz 2 puan İndirimli, 30 Milyon TL'yi geçemez.

Sigorta Pirimi İşçi Hissesi Desteği:10 Yıl

01/05/2021 - 31/12/2025 tarihleri arasında yapılacak bina-inşaat harcamalarına da KDV istisnası uygulanmaktadır.

Söz konusu desteklerden yararlanabilmek için Yatırım Teşvik Belgesi almak gerekmektedir. Yatırım teşvik belgesi müracaatları, E-TUYS sistemi üzerinden (https://etuys.sanayi.gov.tr/ebelge/ yapılmakta olup tüm işlemler online olarak yürütülmektedir. Destekler ve başvuru süreci hakkında ayrıntılı bilgi almak için https://sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri adresini ziyaret edebilirsiniz. Destek limitleri ve oranlarını yatırım konunuz üzerinden hesaplamak için ise sitemizde bulunan Teşvik Robotu uygulamasını kullanabilir ve güncel yatırım teşvik mevzuatını yine sitemizden takip edebilirsiniz.

Teşvikler konusunda nihai karar merci Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’dür.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Destekleri değerlendirildiğinde; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından da belirli dönemlerde yatırım konunuza uygun destek çağrıları ilan edilmektedir. TKDK desteklerinde canlı hayvan alımları destek kapsamı dışında olup makine, ekipman ve inşaat faaliyetleri desteklenmektedir.

IPARD III Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (302) Çağrısı kapsamında her bir yatırım için alt ve üst uygun harcama limiti en az 5.000 Avro en fazla 500.000 Avrodur.

Program kapsamında % 60 Hibe Desteği sağlanmaktadır. Buna ilave olarak genç çiftçiler tarafından yapılan yatırımlar ya da organik sertifikalı çiftçiler tarafından yapılan yatırımlarda kamu katkısı, toplam uygun harcama miktarının % 70’idir. Atık su ve atık yönetimi, Yenilenebilir Enerji ve döngüsel ekonomi tipi yatırımlar (atık malzemelerin verimli bir şekilde yeniden kullanılması) ile ilgili yatırımlar için ilave %10 destek sağlanacaktır. Belirtilen bu ilave %10 destek sadece atık su arıtma, döngüsel ekonomi ve yenilenebilir enerji amacıyla yapılacak harcama kalemleri için geçerlidir.

Sunulacak projeler kapsamında yapım işleri, makine-ekipman alımları, ürün işlemede kullanılan donanım ve yazılımlar, soğutuculu araçlar, öz tüketim amaçlı şebekeye bağlı (on-grid) yenilenebilir enerji yatırımları ile hizmet alımı kapsamında yer alan İş Planı hazırlığı, mühendislik, mimarlık ve diğer danışmanlık ücretleri, lisans ve Patent haklarının devralınmasına yönelik maliyetler ve görünürlük giderleri uygun harcamalardır.

Arazi ve mevcut binaların satın alınması, 2. el makine-ekipman alımı, tüm vergiler, işletme giderleri, bakım ve Amortisman gideri, her türlü kira gideri uygun olmayan harcamalardır.

Söz konusu programlar dönemsel olarak açılmakla beraber, web sitesi üzerinden ilgili programları takip etmeniz tavsiye edilmektedir. Çağrı hakkında bilgiye https://www.tkdk.gov.tr/BasvuruCagriRehberi/302-1-bitkisel-uretimin-cesitlendirilmesi-ve-bitkisel-urunlerin-islenmesi-ve-paketlenmesi-40 internet sayfasından ulaşabilirsiniz.

Program hakkında detaylı bilgi ve destek şartları için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Hatay İl Koordinatörlüğü ile görüşebilirsiniz.

" Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı​” kapsamında; kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için, gerçek ve Tüzel kişilerin ekonomik faaliyetlerine yönelik yatırımlarının desteklenmesi amaçlanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sunulan Kırsal Kalkınma Yatırımların Desteklenmesi Programı kapsamında zeytinyağı imalatı desteklenmektedir.

2023-2024 Başvuru Dönemi için yayınlanan son destek programının son başvuru süresi dolmuş olup, bu program kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi "Tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırım konuları” için yeni tesis yatırımlarında 7.000.000 TL, tamamlama yatırımlarında 6.000.000 TL, kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyonu yatırımlarında 5.000.000 TL’ye kadar hibe verilebilmektedir.

Program kapsamında destek oranı %50 hibe olarak uygulanmıştır.

Toplam Bütçesi 3.000.001 TL altı olan projeler kabul edilmemiştir.

Proje bütçesi KDV hariç hazırlanmış ve KDV’nin tamamı başvuru sahipleri tarafından karşılanmıştır.

İnşaat işleri, makine-ekipman giderleri, malzeme alım giderleri desteklenmiştir.

Desteklenen kalemler, dönemden döneme ve ilden ile değişmektedir. Belirtilen yatırım konularından tümü veya bir kısmı, illerin sektörel önceliklerine göre Bakanlıkça belirlenerek her yıl yayımlanan başvuru ve güncel uygulama rehberi ile ilan edilir.

İlgili program başvuruları dönemsel olarak yayınlanmakta olup, program kapsamında başvurular https://hibedestek.tarimorman.gov.tr adresi üzerinden yapılmaktadır.

Bunun yanı sıra, KOSGEB tarafından yürütülen Girişimci Destek Programı destekleri dönemsel olarak açılmakla beraber, bu program kapsamında iş kurma desteği ve iş geliştirme desteği sağlanmaktadır. İş kurma desteği kapsamında kuruluş desteği olarak Gerçek Kişilere 10.000 TL, Sermaye şirketlerine ise 20.000 TL geri ödemesiz destek verilmektedir. İş geliştirme desteği kapsamında ise toplamda 1.500.000 TL’ye kadar geri ödemeli destek sağlanmaktadır. İş geliştirme desteği %80 geri ödemeli olacak şekilde personel giderleri desteği, makine-teçhizat ve kalıp giderleri desteği, yazılım giderleri desteği ve hizmet alım giderleri desteğini içermektedir. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda iş kurma desteği üst limiti 10.000 TL; iş geliştirme desteği üst limiti 150.000 TL artırılabilir.

Program hakkında ayrıntılı bilgiye https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/1231/girisimci-destek-programi adresinden erişilebilmektedir.

Yatırımınız ile ilgili sormak istediğiniz konularda ya da bilgi almak istediğiniz diğer hususlarda, Yatırım Destek Ofisimize ulaşabilirsiniz.

Hatay Yatırım Destek Ofisi:

E-posta: hydo@dogaka.gov.tr

Adres: T.C. Defne Kaymakamlığı Kat:2 Çekmece Mahallesi, Samandağ Bulvarı, No:4/11, 31144-Defne/ HATAY.

Tel: + 90 (326) 606 00 01

Faks: + 90 (326) 225 14 52

+
Merhabalar, Koşuyolu Yüksek İhtisas Hastanesi Eğitim Ar-Ge bölümünde çalışıyorum. Kurumsal bir proje fikrimiz ile ilgili bazı bilgilere ihtiyacımız var. Yardımcı olursanız çok seviniriz.
H. A. - İstanbul - 05.12.2024
Cevaplayan : İstanbul Yatırım Destek Ofisi - Semiha Ahmet - 05.12.2024
Cevap :

Değerli Yatırımcı;

Telefonda yapmış olduğumuz görüşme sırasında kalp hastalıklarına yönelik olarak temel yaşam desteği eğitimlerinin verilebileceği bir merkez oluşturmak istediğiniz anlaşılmıştır. Yine aynı görüşmede söz konusu Projenizle ilgili olarak İstanbul Kalkınma Ajansı Mali Destek Programlarına başvurmak istediğinizi belirttiniz.

Mali Destek Programları ile ilgili bilgi ve belgelere kurum internet sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz ( www.istka.org.tr ). İstanbul Kalkınma Ajansı Mali Destek Programları internet sitemizden açık duyuru olarak yayınlanmaktadır.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

İstanbul Yatırım Destek Ofisi

Telefon: 0212 468 34 00

E-posta: yatırım@istka.org.tr

+
Merhabalar, Trabzon Akçaabat Şinik Organize Sanayi Bölgesinde tarafımıza tahsis edilen alanda kereste imalatı üzerine mevcut olan bir işletmemizi bu alana taşıyarak 2000 m2 kapalı alan ve yeni makina parkuru ile bir yatırım yapılacak. Bunun için sektör kodu ve bilgi alabileceğim iletişim numarası öğrenebilir miyim?
Ş. K. - Trabzon - 05.12.2024
Cevaplayan : Trabzon Yatırım Destek Ofisi - Murat Karaca - 05.12.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcımız,

Yapılan telefon görüşmesinde, kereste imalatı (US-97 Ürün Kırılımı: 2010.0 Ağacın Hızarlanması, Planyalanması ve Emprenye Edilmesi) yatırım planınız kapsamında bilgi talebinde bulunduğunuz Yatırım Teşvik Sistemi destek unsurları aşağıda sunulmuştur:

Yatırım Teşvik Sistemi

Trabzon Akçaabat Şinik OSB’deki kereste imalatı yatırımınız, "Asgari 2 Milyon TL, Ağaç ve mantar ürünleri imalatı (Mobilya Hariç)” kriteri kapsamında 4. Bölge teşvik unsurlarından faydalanabilecektir.

Teşvik Unsurlarının Açıklaması:

KDV İstinası: Belge kapsamında onaylanmış Yerli ve İthal Makine ve Teçhizat Listesinde yer alan kalemler KDV’siz satın alınabilmektedir.

Gümrük Vergisi Muafiyeti: Belge kapsamında onaylanmış İthal Makine ve Teçhizat Listesinde yer alan kalemlerin İthalatından doğan Gümrük Vergisine muafiyet uygulanır.

Vergi İndirimi: Gelir veya Kurumlar Vergisine uygulanan ve Yatırıma Katkı Tutarına ulaşıncaya kadar indirimli olarak uygulanan destek unsurudur. (Vergi İndirim Oranı %70, Yatırıma Katkı Oranı %30)

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği: Teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır. Destek Yatırım Tamamlama Vizesi yapıldığının onayını aldığı tarihten sonra başlar. (6 yıl %25 Yatırıma Katkı Oranı)

Faiz Desteği: TL’de 3 puan,dövizde 1 puan faiz indirimi uygulanır, faiz indirimi 1 Milyon TL'yi geçemez.

Yatırımla İlgili Özel Şartlar: 01/05/2021 - 31/12/2025 tarihleri arası bina-inşaat harcamalarına KDV İstisnası uygulanmaktadır

Yatırım Teşvik Sistemi Uygulamaları ile E-TUYS (Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi) üzerinden Yatırım Teşvik Belgesi alma süreçleri hakkında geniş kapsamlı bilgi için aşağıdaki linkten faydalanabilirsiniz.

https://www.sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri

Ayrıca yatırımınız kapsamında faydalanacağız desteklerin sayısal değerlerini https://www.yatirimadestek.gov.tr/tesvik-robotu linkinden ilgili yatırım tutarları bilgilerini sisteme girerek hesaplayabilirsiniz.

Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda yatırımınızla ilgili ilave sorularınız olması durumunda Trabzon Yatırım Destek Ofisi ile irtibata geçebilirsiniz.

Tel: 0 462 455 40 00

E-posta adresi: trabzonydo@doka.org.tr

Saygılarımızla, iyi çalışmalar dileriz.

+
Merhabalar, Kırıkkale ili Delice İlçesinde 6 dönüm arazide salep yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorum. Bu yetiştiricilik hakkında Devletimin ne tür destekleri bulunmaktadır? Bilgi sahibi olmak istiyorum. Şimdiden emekleriniz için teşekkürler. İyi çalışmalar dilerim.
H. M. T. - Kırıkkale - 04.12.2024
Cevaplayan : Kırıkkale Yatırım Destek Ofisi - Bilal Özcan - 05.12.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

yatırımadestek.gov.tr üzerinden yapmış olduğunuz başvuruda iletmiş olduğunuz telefon numarası üzerinden sizinle irtibata geçilmeye çalışılmış ancak tarafınıza ulaşılamadığı için yatırım fikriniz hakkında detaylı bilgi alınamamıştır. Yatırım fikriniz için aşağıdaki destek unsurlarını göz önünde bulundurabilirsiniz.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı-Yatırım Teşvik Sistemi

Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında ise açık alanda yapılan salep yetiştiriciliği desteklenmemektedir. Ancak üretimin örtü altında yapılması durumunda belirli şartlara bağlı olarak teşvik kapsamında değerlendirilmektedir.

Asgari yatırım şartı olarak 1.5 milyon TL ve en az 10 dekar büyüklüğünde bir sera yatırımı gerekmektedir. Sunulan destekler arasında KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Yatırım Yeri Tahsisi SGK İşveren Hissesi Desteği, Vergi İndirimi ve Faiz Desteği bulunmaktadır. Özellikle otomasyona dayalı ve yurtiçi teknolojileri içeren 25 dekar ve üzeri sera yatırımları için minimum 5 milyon TL tutarındaki yatırımlar Öncelikli Sektör Yatırımları kapsamında değerlendirilmekte ve ek avantajlardan yararlanabilmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı-Kırsal Kalkınma ve Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Destekleri

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın KKDYP - Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar için destek sağlanmaktadır. Programa KOBİ düzeyinde olmak üzere; kadın, genç Girişimciler ile üretici örgütlerine öncelik verilerek gerçek ve Tüzel kişiler başvurabilmektedir. Halihazırda kapalı olan ancak her yıl tekrar açılan programa ilişkin geçmiş çağrılar hakkında detaylı bilgi edinmek ve gelecek dönem çağrılarını takip etmek için için aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz.

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/uygulama_rehberi-kkydp_ekonomik_yatirimlar.pdf

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/ozet-kkydp_kirsal_altyapi_yatirimlari.pdf

Söz konusu destek için Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünü ziyaret ederek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Tarım ve Orman Bakanlığı-Küçük Aile İşletmesi Desteği

Küçük Aile İşletmesi Desteği kapsamında, tarımsal faaliyet alanı 5 dekar veya daha az olan ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçilerin desteklenmesini amaçlamaktadır. Destek, yaş çay ve fındık ürünleri hariç olmak üzere, açıkta ve/veya örtü altı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapan Gerçek Kişi çiftçilere yöneliktir. Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/ozet-kucuk_aile_isletmesi_destegi.pdf

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) - ( IPARD III Programı)

Kırsal kalkınmayı teşvik etmek için, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve gelir getirici yeni işlerin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Sahlep üretimi gibi tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine de destek vermektedir.
Destek Miktarı ve Oranı: Proje harcama limitleri en az 5.000 Avro, en fazla 500.000 Avro’dur. Genç çiftçi veya organik sertifikalı çiftçi iseniz %70’e varan Hibe Desteği sağlanabilmektedir; diğer durumlarda %60 hibe uygulanmaktadır.
Başvuru Şartları: " M7 – Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (Açık Alanda Bitkisel Üretim)” tedbirinden yapım işi, makine-ekipman, hizmet ve görünürlük alımları desteğine ilişkin çağrıda şu anda açık olup TKDK İl Koordinatörlükleri ve İl İrtibat Ofislerinde kabul edilmektedir.

İgili destek için Online Proje Başvuru Sistemi Açılış Tarihi 11 Aralık 2024 Saat 09:00, Kapanış Tarihi 08 Ocak 2025 Saat: 18:00 Başvuru Paketi Son Teslim Tarihi 14 Ocak 2025 Saat 18:00’dır.

Söz konusu destek için TKDK Kırıkkale İl İrtibat Ofisi ile iletişime geçebilirsiniz. Adres: Kırıkkale Tarım il Müdürlüğü Binası, Kızılırmak, 71300 Merkez / Kırıkkale Telefon: 0312 439 47 11

Tarımsal Üretime Dair Hazine Kar Payı Destekli Yatırım ve İşletme Finansmanı

Bu destek kapsamında; tarımsal üretime yönelik finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Ziraat Katılım Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin aracılığıyla çeşitli oranlarda kredi/finansman faizlerinde/kar paylarında indirim yapılabilmekte ve kredi üst limitleri aşılmamak suretiyle tarımsal kredi/finansman kullandırılabilmektedir Tarımsal üreticiler, tarımsal amaçlı Kooperatifler ve birlikler bu destekten yararlanabilir. Başvurular, bankaya ve Tarım Kredi Kooperatifine 1 Ocak 2024-31 Aralık 2026 tarihleri arasında yapılır. Üreticilerin stratejik bitkisel üretim konusunda Karar kapsamında faiz/kar payı indirimli finansman kullanabilmeleri için; aspir, yağlık ayçiçeği, dane mısır, kolza, soya, susam, yağlık zeytin ve tıbbi aromatik bitkilerden " kekik, yağlık gül, yağlık lavanta, oğulotu, zencefil, sahlep, biberiye, adaçayı, sığla yağı, sumak, keçi boynuzu, defne, fesleğen, maviyemiş (likapa), aronya, ıhlamur, safran ve jojoba” üretimini yapıyor/yapacak olması gerekmektedir.

Detaylı bilgi için aşağıdaki linki inceleyebilir, ilgili banka şubelerini ziyaret edebilirsiniz.

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/ck-dusuk_faizli_tarimsal_krediler.pdf

Ziraat Bankası Genç Çiftçi Kredisi

T.C. Ziraat Bankası A.Ş., yetkili kuruluşlardan alınmış tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği sertifikasına sahip 18-41 yaş aralığındaki genç girişimcilere Genç Çiftçi Kredisi imkânı sunmaktadır. Başvuru sahibi ile üretim koşullarının uygun olması, ilgili yılda yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı’nda yer alan kriterlerin sağlanması ve sübvansiyonlu kredi uygulamaları kapsamında, düşük faizli kredi imkânından yararlanılması söz konusudur. Kredi hakkında detaylı bilgi edinmek için Ziraat Bankası A.Ş. şubelerini ziyaret edebilir ve/veya aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://www.ziraatbank.com.tr/tr/kurumsal/tarim/genc-ciftci-kredisi

Daha detaylı bilgi için bize 0 318 222 0 936 nolu telefondan ulaşabilir ya da ofisimizi ziyaret edebilirsiniz..

Saygılarımızla,

Ahiler Kalkınma Ajansı

Kırıkkale Yatırım Destek Ofisi

Kırıkkale Valiliği 1. kat Merkez / KIRIKKALE

+
Merhaba, Çankırı İli Orta İlçesine bağlı Kayı köyünde kooperatif kurmak istiyoruz. Bununla ilgili devlet destekleri olarak nelerden yararlanabiliriz?
B. S. - Çankırı - 04.12.2024
Cevaplayan : Çankırı Yatırım Destek Ofisi - Alperen Karakaş - 05.12.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcımız,

Telefonla yaptığımız görüşmeye istinaden tarafınıza verdiğimiz bilgiyi özetlemek gerekirse,

Kurmayı planladığınız Kooperatif ile ilgili olarak Ticaret Bakanlığının sağladığı Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) mevcuttur. Bu program ile kooperatif ve üst kuruluşlarının üretim ve istihdama katkısı olacak yatırım Projelerinin desteklenmesi, faaliyetlerinde etkinlik ve verimliliğin sağlanması, teknoloji ve yeni üretim tekniklerinden yararlanmalarına katkıda bulunulması, rekabet güçlerinin artırılması ve bireysel tasarrufların uygun kooperatif Girişimcilik modelleri ile ekonomiye kazandırılması hedeflenmektedir.

Program kapsamındaki hibe destek oranları ve üst limitleri aşağıda sıralanmıştır.

(1) Hibeye esas proje tutarının azami sınırı; 400.000.-TL’dir.

(2) Kooperatiflerin desteklenmesine karar verilen mal alımlarında hibeye esas proje tutarlarının kalkınmada öncelikli yörelerde % 75’i, diğer bölgelerde % 50’si ve kalkınmada öncelikli yöre şartı aranmaksızın ortaklarının en az % 90’ını kadınların oluşturduğu kooperatiflerde ise % 75’i Bakanlıkça hibe olarak karşılanabilir.

(3) Proje başvuru formları ekinde sunacakları kimlik fotokopilerinden kooperatif ortaklarının en az % 90’ını kadınların oluşturup oluşturmadığı KOOP-BİS’ten kontrol edilir. Bu oranın altında kalan kooperatifler için Hibe Desteği oranı bulunduğu bölgeye göre belirlenir.

(4) Kooperatiflerin sundukları proje bedellerinin hibe olarak karşılanmayan kısmı ile KDV ve diğer vergiler proje sahibi kooperatifçe karşılanır.

Destek programı başvuruları illerdeki Ticaret İl Müdürlüklerine yapılmakta olup ayrıntılı bilgi için Çankırı Ticaret İl Müdürlüğü ile irtibata geçmeniz tavsiye edilmektedir.

Yatırımınız ile ilgili sorularınız için cankiriydo@kuzka.gov.tr adresine e-posta göndererek ya da (0376) 213 79 88 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

Soru Formu
Adınız Soyadınız
E - Posta Adresiniz
Telefon Numaranız
Yatırım Yapılacak İl
Soru