Akıllı Filtreleme
Konuya Göre Filtrele
İle Göre Filtrele
Zamana Göre Filtrele
Kalkınma Ajansları bünyesinde 81 ildeki Yatırım Destek Ofislerimizde görev alan ajans uzmanları tarafından sorularınızı cevaplıyoruz.

Sorulara verilen cevaplar, yalnızca bilgilendirme amaçlıdır.

Devlet destekleriyle ilgili her türlü nihai karar, bu konuda hukuken yetkili/ilgili kurum ve kuruluşa ait olup, bu cevaplar nedeniyle Kalkınma Ajansları ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü sorumlu tutulamaz.

Ortalama Cevap Süresi: 22 saat 09 dakika
3756 adet sonuç bulundu.
+
Merhaba, İstanbul'da ikamet etmekteyim ve 1999 yılı doğumluyum. 43.22.06 ve 43.22.07 Nace Kodu alanlarında hizmet verecek mevzuata ve tekniğe uygun bir işletme kurmak istemekteyim. Bu kapsamda hangi teşvik programlarından yararlanabilir ve ne kadarlık destek alabilirim? Konu hakkında detaylı bilgilendirme yapılması üzere desteğinizi rica ederim. Saygılarımla.
İ. Y. - İstanbul - 19.10.2024
Cevaplayan : İstanbul Yatırım Destek Ofisi - Muhammet Beşli - 21.10.2024
Cevap :

Sayın Girişimcimiz,

KOSGEB Girişimci Destek Programıyla girişimcilere iş kurma desteği olarak Gerçek Kişi işletmelere 10.000 TL ve Sermaye şirketlerine 20.000 TL kuruluş desteği ile İşletmenin vergi Mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla iş kurma desteği başlangıç tarihinden itibaren 1 inci yıl birinci dönem, 2 nci yıl ikinci dönem ve 3 üncü yıl üçüncü dönem olmak üzere; işletmede çalışan personelin tahakkuk eden prim gün sayılarının toplamı 360 ve üzeri olduğu her bir dönem için 1 aylık brüt asgari ücretin işverene toplam maliyet tutarı kadar personel desteği sağlanabilmektedir. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10.000.-TL ilave edilir.

Söz konusu programa https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/1231/girisimci-destek-programi adresinden erişilebilmektedir.

Diğer taraftan, bir iş fikrine dayalı olarak kendi işini kurmak isteyen genç girişimciler için Halkbank tarafından 350.000 TL limitli azami 12 ay anapara ödemesiz dönem olmak üzere toplam azami 60 ay Vade ile Kredi sağlanabilmektedir. Ayrıntılı bilgi için https://www.halkbankkobi.com.tr/tr/Girisimci/girisimci-bankacilik/girisimci-kredileri/halk-girisimci-kredisi.html adresi ziyaret edilebilir.

Bilgilerinize sunarız.

İstanbul Yatırım Destek Ofisi

Tel: 0212 468 3400

Mail: yatirim@istka.org.tr

+
Merhabalar, Türkiye'de bir fabrika binasının çelik yapısının inşasından sorumlu yabancı müteahhidiz .Aşağıdaki konulardaki rehberliğiniz için teşekkür ederim. İnşaat Uygunluğu: Türkiye'de bu tür fabrika binalarının inşası için geçerli olan ilgili yönetmelik ve standartları verebilir misiniz? Özellikle çelik yapı ile ilgili herhangi bir uyumluluk gerekliliğini ve gerekli izinleri veya denetimleri anlamakla ilgileniyorum. Teşvikler ve Vergiler: Endüstriyel inşaat projeleri için Türk hükümeti tarafından sağlanan herhangi bir teşvik veya vergi var mıdır?
T. A. - Manisa - 21.10.2024
Cevaplayan : Manisa Yatırım Destek Ofisi - Ahmet Sever - 21.10.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Yatirimadestek.gov.tr üzerinden iletmiş olduğunuz soru kapsamında, ilgili irtibat numarasına ulaşım sağlanamamıştır. Ancak Manisa’da gerçekleştirdiğiniz fabrika inşaatı kapsamında çelik yapı sektörüne yönelik yönetmelik ve standartlar hakkında bilgi talep ettiğiniz ve çelik yapı inşaatına yönelik vergi ve teşvik sisteminden yararlanıp yararlanamayacağınız hakkında bilgi almak istediğiniz anlaşılmıştır.

Türkiye’de yapısal çelik ve çelik-betonarme kompozit yapı elemanlarının ve yapı sistemlerinin, kullanım amaçlarına uygun olarak, yeterli bir güvenlikle Tasarımına ve yapımına ilişkin yöntem, kural ve koşullara dair usul ve esaslar " Çelik yapılar için " Çelik Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapım Esaslarına Dair Yönetmelik” ile düzenlenmektedir. Söz konusu yönetmeliğe https://www.mevzuat.gov.tr/ internet uzantısından ulaşabilirsiniz.

Diğer taraftan; 2012-3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'a göre sadece inşaat harcamalarından oluşan bir yatırım, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında değerlendirilememektedir. Sadece inşaat kalemi içeren yatırımlar için devlet desteği mevcut değildir. Ancak yatırım teşvik mevzuatınca, yapacağınız yatırımın imalata yönelik makine ekipman olması durumunda, bu yatırım ile orantılı olmak kaydıyla inşaat giderleri yatırım tutarına dahil edilebilmektedir.

Zafer Kalkınma Ajansı 2010 yılında kurulmuş olup Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinin kalkınması için çalışmakta olan bir kamu kurumudur. Ajansımızın belli dönemlerde çağrı usulü ile başvuru aldığı imalat sanayiinde faaliyet gösteren ya da göstermek isteyen Yatırımcılara yönelik Proje Teklif Çağrısı ya da Finansman Desteği gibi mali destek programları mevcuttur. Ajans duyurularından ve teklif çağrılarından haberdar olmak için www.zafer.gov.tr internet adresimizi takip edebilirsiniz.

Yatırımınıza ilişkin konular için Ajansımızı ziyaret edebilir, manisaydo@zafer.gov.tr adresine e-posta gönderebilir veya 0 (236) 237 29 47 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla.

+
Merhabalar, çocukların eğitimi - gelişimi ile bilimsel ve zihinsel yönlerinin gelişmesi amaçlı ahşaptan eğitici oyuncaklar yapmak istiyoruz. Ankara'da bu konudaki yatırım için yer tahsisi, makine - ekipman vb. alımları gibi desteklerden yararlanma imkanımız var mı? Benim için öncelikli olan konu yer tahsisi ve makine ekipman alımı. iyi çalışmalar diliyorum
F. Y. - Ankara - 17.10.2024
Cevaplayan : Ankara Yatırım Destek Ofisi - Ahmet Arvas - 18.10.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Sizle yapmış olduğumuz telefon görüşmesi neticesinde; Hayvanları ve insan dışı yaratıkları tasvir eden oyuncaklar - ahşap olanlar (içleri doldurulmamış) 3694.0.02.53 US-97 Kodu kapsamında yapacağınız yatırımın Sabit Yatırım Tutarının (Mobilya imalatı (sadece plastikten imal edilenler hariç), müzik aletleri imalatı, spor malzemeleri imalatı, oyun ve oyuncak imalatı, kalem imalatı ile çocuk arabaları ve pusetler ile bunların aksam ve parçaları imalatı) 4 Milyon TL'yi geçmesi durumunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulamaları ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne başvurarak Teşvik Belgesi alabilirsiniz ve bu belge ile aşağıdaki desteklerden faydalanabilirsiniz.

01/05/2021 - 31/12/2025 tarihleri arası bina-inşaat harcamalarına KDV istisnası uygulanmaktadır.

KOSGEB’e başvurmanız ve KOSGEB tarafından yatırımınızın desteklenmesine karar verilmesi durumunda KOSGEB tarafından yenilenen Girişimci Destek Programının "İş Kurma ve İş Geliştirme Desteği” başlığından yararlanabilirsiniz. KOSGEB Girişimci Destek Programı iş kurma desteği kapsamında (1) kuruluş desteği olarak Gerçek Kişilere 10.000 TL, Sermaye şirketlerine ise 20.000 TL geri ödemesiz destek ve (2) performans desteği olarak işletmenin çalıştırdığı personel için SGK’ya ödenen prim gün sayısına bağlı olarak geri ödemesiz destek sağlanmaktadır.

KOSGEB Girişimci Destek Programı iş geliştirme desteği kapsamında makine, teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri, personel giderleri ve hizmet alımı giderleri (belgelendirme, eğitim, danışmanlık, test, analiz, pazarlama) desteği ile 1.500.000 TL'ye kadar geri ödemeli destek sağlanmaktadır. Destek oranı % 80'dir. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda iş kurma desteği üst limiti 10.000 TL; iş geliştirme desteği üst limiti 150.000 TL artırılabilir.

Konu ile ilgili detaylı bilgi için https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/1231/girisimci-destek-programi linkinden ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

Ayrıca yatırım planlamanızın eğitim alanında bir İnovasyon niteliğinde olduğunu düşünüyorsanız Eğitim Teknolojileri Kuluçka ve İnovasyon Merkezi (ETKİM), Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından ODTÜ Teknokent yerleşkesinde hayata geçirilmiştir. Eğitimde dijital dönüşüm hamlesinin önemli bir ayağını oluşturarak eğitim teknolojilerine yönelik yatırımların fark yaratan eğitim çıktılarına dönüşmesine odaklanmaktadır. Aynı zamanda, eğitim teknolojileri sektörünü sahiplenerek girişimcileri desteklemeyi ve sektördeki gelişmeleri yakından takip ederek Paydaşlarla iş birliği içinde bulunmayı hedeflemektedir. Konu hakkında detaylı bilgi için http://Eğitim Teknolojileri Kuluçka ve İnovasyon Merkezi (ETKİM) internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yine sizin sorunuz özelinde E-Ticaret destekleri, eğitimleri ve danışmanlık hizmetleri, e-ticaret yapan sitelerin kayıt işlemleri konusunda da Ticaret Bakanlığı "e-ticaret bilgi platformu" kurmuş ve bu konuda detaylı bilgilendirme için https://eticaret.gov.tr sitesini yayına almıştır. Bu sitede güncel ve detaylı bilgiler sunulmaktadır.

E-ticaret sitelerine yönelik üyelik giderlerinin desteklenmesi ve bu desteğin kapsamı ile ilgili olarak da Ticaret Bakanlığımızın https://kolaydestek.gov.tr/destekler/31/104 sitesinde üyelik giderlerinin karşılanması ve bu giderlerin her yıl ocak ayında yeniden değerlemesi ile ilgili de detaylı bilgiler maddeler halinde sunulmaktadır.

Aynı konuda aşağıda listelediğimiz web sayfalarında da sizin sorunuza ilişkin detaylı bilgiler sunulmaktadır:

Ticaret Bakanlığımızın ihracat destekleri için: https://ticaret.gov.tr/destekler/ihracat-destekleri

Ticaret Bakanlığımızın E-İhracat devlet destekleri için: https://www.eticaret.gov.tr/cevrimiciegitim/e-ihracat-devlet-tesvikleri-82

Ticaret Bakanlığımızın desteklerine ilişkin bilgi için: http://https:/kolaydestek.gov.tr

Yatırımınız ile ilgili sorularınız olması halinde aşağıdaki iletişim bilgileri üzerinden bizlere ulaşmaktan lütfen çekinmeyiniz.

Ankara Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi'ni ziyaret ederek, ankaraydo@ankaraka.org.tr adresine e-posta ile veya 0312 310 03 00 nolu telefondan ulaşarak her zaman bilgilendirme desteği alabilirsiniz.

+
Merhabalar, Antalya'da imalat üretimimizi arttırmak ve istihdam sağlamak için yeni bir fabrika inşa etmeyi düşünmekteyiz. Bunun ilgili imalat sanayi teşvikleri var mıdır yada yararlanabileceğimiz bir teşvik var mıdır?
S. D. - Antalya - 17.10.2024
Cevaplayan : Antalya Yatırım Destek Ofisi - Oğuzhan Ataman - 18.10.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Tarafınızla yapılan telefon görüşmesinde yapmak istediğiniz yatırımın 2921.2.11.70 US-97 kodlu "Tarım ve bahçeciliğe ait diğer cihazlar” başlığı altında listelendiği ve bahse konu yatırım ile ilgili Yatırım Teşvik Sistemi hakkında bilgi almak istediğinizi belirtmiş bulundunuz.

Söz konusu yatırım orta-yüksek teknoloji içeren yatırımlar içinde listelendiği için 4. bölge teşviklerinden yararlanılabilmektedir. 4. bölge destekleri kapsamında söz konusu yatırım için aşağıdaki desteklerden belirtilen süre ve oranlarda yararlanılabilir:

KDV İstisnası: Var (01/05/2021 - 31/12/2025 tarihleri arası bina-inşaat harcamalarına da KDV İstisnası uygulanmaktadır)

Gümrük Vergisi Muafiyeti: Var

Yatırım Yeri Tahsisi: Var

SGK İşveren Hissesi Desteği: 6 yıl %25 Yatırıma Katkı Oranı

Vergi İndirimi Desteği: Vergi İndirim Oranı %70, Yatırıma Katkı Oranı %30

Yatırım Teşvik Sisteminden faydalanabilmeniz için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın E-TUYS sistemini kullanarak Yatırım Teşvik Belgesi almak üzere başvuru yapmanız gerekecektir. Başvuru için takip edilecek süreç hakkında detaylı bilgi aşağıdaki linkte yer almaktadır:

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/etyus_yetkilendirme_basvuru_usul_ve_esaslari.pdf

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/etuyskullanimkilavuzu.pdf

https://sanayi.gov.tr/assets/pdf/destek-tesvikler/ETUYSYatirimciBilgileriGirisKilavuzu4.pdf

Yetkilendirme başvurusu için ibrazı zorunlu belgelerin örneklerine (dilekçe, taahhütname, yetkilendirme formu vb.) aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.yatirimadestek.gov.tr/destek/yatirim-tesvik-sistemi-2012-3305-sayili-karar/126

Yatırımınız ile ilgili sorularınız olması halinde aşağıdaki iletişim bilgileri üzerinden bizlere ulaşmaktan lütfen çekinmeyiniz.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

Antalya Yatırım Destek Ofisi

Telefon: 0242 332 37 37

E-posta: antalyayatirimdestekofisi@baka.gov.tr

+
Merhaba, Ortahisar ilçesinde yapacağımız otel için yatırım teşvik belgesi almış bulunmaktayız. Mevcut mevzuata göre bina inşaatı ruhsatı için ilgili belediyeye ödenecek ruhsat harcından muaf olduğumuz bilgisine sahibiz. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yer alan yatırımımız için yapı ruhsat harcı muafiyeti uygulaması hakkında bilgi verebilirseniz memnun olurum. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.
Z. A. - Trabzon - 18.10.2024
Cevaplayan : Trabzon Yatırım Destek Ofisi - Murat Karaca - 18.10.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcımız,

Tarafınızla yaptığımız telefon görüşmesinde Ortahisar ilçesi Konaklar Mahallesindeki 3 yıldızlı otel yatırımınız için aldığınız Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında Yapı Ruhsatı harcından muafiyet uygulaması hakkında bilgi almak istediğinizi belirttiniz.

15/7/2016 tarihli ve 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun Mükerrer Yedinci Bölümündeki (Bina İnşaat Harcı) " İstisnalar” başlıklı Ek 2'nci maddesinin (d) fıkrasındaki " Bina İnşaat Harcı” ile " İmar ile İlgili Harçlar” başlıklı 80'inci maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişikliklere istinaden, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen yapı ve tesisler için belediyelerce alınması gereken bina inşaat harcı ve aşağıdaki imar ile ilgili harçlara ilişkin istisnalar getirilmiştir:

  • Parselasyon harcı.
  • İfraz ve tevhit harcı.
  • Plan ve Proje tasdik harcı.
  • Zemin açma izni ve toprak hafriyatı harcı.
  • Yapı kullanma izni harcı.

Yatırım Destek Ofisimiz tarafından Ortahisar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile görüşme gerçekleştirilmiş olup Yatırım Teşvik Belgenizin bir örneğini ilgili müdürlüğe ibraz ettiğiniz takdirde başvurunuzun bahse konu istisna sürecinin uygulanması yönünde değerlendirileceği bildirilmiştir.

Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda yatırımınızla ilgili ilave sorularınız olması durumunda Trabzon Yatırım Destek Ofisi ile irtibata geçebilirsiniz.

Tel: 0 462 455 40 71

E-posta: trabzonydo@doka.org.tr

Saygılarımızla,

+
Yeni bir enerji makinesi üreticisi için fabrika kurmaya gidecek bir müteahhitiz. Bazı inşaat malzemelerini diğer ülkelerden ithal edeceğiz. Üretici yatırım teşvik belgesine sahip olup gümrük ve katma değer vergisi muafiyetinden yararlanmaktadır. Üreticinin vergi muafiyetinden yararlanabilir miyiz? Yapabiliyorsak nasıl yapacağız?
T. Y. - Manisa - 17.10.2024
Cevaplayan : Manisa Yatırım Destek Ofisi - Buket Kaner Çelikel - 17.10.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Yatirimadestek.gov.tr üzerinden iletmiş olduğunuz soru kapsamında, ilgili irtibat numarasına ulaşım sağlanamamıştır. Ancak Manisa’da enerji makinesi üreticisine hizmet sunacak bir firma olarak firmanız adına gerçekleştireceğiniz hizmet kapsamında satın alacağınız inşaat malzemeleri için ana yatırımcının Yatırım Teşvik Belgesi sahibi olması dolayısıyla KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyetinden yararlanıp yararlanamayacağınız hakkında bilgi almak istediğiniz anlaşılmıştır.

2012-3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'a göre genel / bölgesel / Stratejik Yatırımların teşviki uygulamalarını kapsayan teşvik sisteminde, EK-4’te yer alan teşvik edilmeyecek yatırım konuları ve teşviki için EK-4’te öngörülen şartları sağlayamayan yatırım konuları hariç olmak üzere, 5 inci maddede belirtilen sabit yatırım tutarları ve üzerindeki yatırımlar bölge ayrımı yapılmaksızın Gümrük Vergisi Muafiyeti ve katma değer vergisi (KDV) istisnası destek unsurlarından yararlandırılabilir.

İthalatı gerçekleştirilen makine ekipman için Gümrük Beyannamesi belgesinin hangi kurum üzerine açılmış olduğu hususu bu noktada önem taşımaktadır. Yurtdışından temin edip yurtiçi pazara satış gerçekleştirecek bir distribütör firma adına açılan bir beyanname, yerli makine ekipman satışı olarak değerlendirileceği için Yatırımcı Yatırım Teşvik Belgesi kapsamındaki gümrük vergisi muafiyeti desteğinden yararlanamayacaktır.

Diğer durumda yani Gümrük Beyannamesinin yatırım teşvik belgesi sahibi firmanın kendisi adına açılacak olması durumunda makine ekipman ithal makine ekipman olarak kabul edilecek ve bahsi geçen desteklerden yatırımcı firmanın yararlanması mümkün olabilecektir.

Dolayısıyla mal ve hizmet arz eden sizin firmanızın ödemekle Mükellef olduğu gümrük vergisi vb maliyet kalemleri için herhangi bir destekten yararlanma imkanı olamayacaktır.

Zafer Kalkınma Ajansı 2010 yılında kurulmuş olup Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinin kalkınması için çalışmakta olan bir kamu kurumudur. Ajansımızın belli dönemlerde çağrı usulü ile başvuru aldığı imalat sanayiinde faaliyet gösteren ya da göstermek isteyen Yatırımcılara yönelik Proje Teklif Çağrısı ya da Finansman Desteği gibi mali destek programları mevcuttur. Ajans duyurularından ve teklif çağrılarından haberdar olmak için www.zafer.gov.tr internet adresimizi takip edebilirsiniz.

Yatırımınıza ilişkin konular için Ajansımızı ziyaret edebilir, manisaydo@zafer.gov.tr adresine e-posta gönderebilir veya 0 (236) 237 29 47 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla.

+
Merhaba, Kars ili merkezinde geri dönüşüm kazanım bertaraf tesisi ve bununla birlikte kompost gübre elektrik ve ısı enerjisi üretimi yapacak bir tesis düşünüyoruz. Bu tesislerin kurulumu için başvuruda bulunan kurumsal yapının kamu kurumu, belediye veya tüzel kişilik olması durumlarına göre teşvik sisteminden faydalanmaları nasıl olmaktadır?
Y. E. - Kars - 14.10.2024
Cevaplayan : Kars Yatırım Destek Ofisi - Ensar Bektaş - 17.10.2024
Cevap :

Sayın İlgili,

Telefonda da görüştüğümüz üzere ildeki atıkların toplanarak Geri Dönüşüm Tesisi’nde işlenmesinin yanı sıra organik gübreye ve enerjiye dönüştürülmesi noktasında kamu destekleri hakkında bilgi almak istediğiniz anlaşılmaktadır.

Yapmayı düşündüğünüz yatırım alanında sizin verdiğiniz bilgilere dayanarak öncelikle yatırım konunuzun " Geri Dönüşüm tesisi (metal atık hurdalar) 3710.0.01.99” yahut "Geri dönüşüm tesisi (metal olmayan atık hurdalar) 3720.0.01.99” seçeneklerinden biri olma ihtimali değerlendirilmiştir. Yatırım Teşvik Sistemi’nin size sağlayacağı avantajlar bakımından bu iki koddan biri olması durumunda bir farklılık bulunmayacaktır. Her iki durumda da Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında Çevre Lisansı’na tabi olma durumu bulunduğundan dolayı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne başvurarak edineceğiniz lisans için başvuracağınız kodu girmeniz uygun olacaktır. Planlanan yatırım kapsamda 01/05/2021-31/12/2025 tarihleri arası bina-inşaat harcamalarına KDV İstisnası uygulanmaktadır. Bir diğer yatırım yapmayı planladığınız sektör, yenilebilir enerji kaynaklarından olan Biyokütleden (hayvansal atıklar, tarımsal ve bitkisel atıklar ve kentsel ve endüstriyel atıklar) enerji elde edilmesine ve organik gübre üretimine dayandığından, bahsi geçen konularda da Yatırım Teşvik Sistemi’nden faydalanılabilmektedir. Bu kapsamda asgari 1 milyon 500 bin TL tutarında olması gereken biyogaz tesisi yatırımınız (Biyogazdan (Biyokütle) elektrik enerjisi üretimi US-97 Kodu 4010.0.01.92) yalnızca genel teşvik kapsamında değerlendirilmektedir. Bu yatırımda sadece KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti desteği verilmektedir. Ancak Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında Çevre Lisansı’na tabi atıklardan biyogaz üretimi yapılması planlanan yatırımlar ise öncelikli yatırımlar kapsamında değerlendirilmekte olup 6. Bölge teşviklerinden faydalanabilmektedir. Yine organik gübre yatırımınız da (Organik Gübre Üretimi US 97 Kodu 2412.0.06.99 ) 6. Bölge teşviklerinden faydalanabilmektedir.

Netice itibarıyla Çevre Lisansı’na tabi atıklardan üreteceğiniz elektrik enerjisi, geri dönüşüm tesisi ve organik gübre yatırımınızın OSB içerisinde hayata geçirileceği varsayımından hareketle 6. Bölge teşvikleri kapsamında faydalanabileceğiniz teşvik unsurları aşağıda detaylandırılmıştır:

  • KDV İstisnası: Teşvik belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için katma değer vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanmaktadır.
  • Gümrük Vergisi Muafiyeti: Teşvik belgesi kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için gümrük vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanmaktadır.
  • Vergi İndirimi Desteği (Vergi İndirim Oranı %90, Yatırıma Katkı Oranı %55): Gelir veya Kurumlar Vergisi'nin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar, indirimli olarak uygulanmasıdır.
  • SGK İşveren Hissesi Desteği (12 yıl limitsiz Yatırıma Katkı Oranı): Teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır.
  • SGK İşçi Hissesi Desteği (10 yıl): Teşvik belgesine istinaden gerçekleştirilecek Yatırımla sağlanan ilave istihdam için Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmesi gereken sigorta primi isçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır.
  • Faiz/Kâr Payı Desteği: TL 7 puan, Döviz 2 puan indirimli, 1 Milyon 800 Bin TL'yi geçemez.
  • Yatırım Yeri Tahsisi: Kamu Taşınmazlarının Yatırımlara Tahsisine İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında yer tahsisi yapılabilmektedir.

Yatırım Teşvik Sistemi’ne; Gerçek Kişiler, adi ortaklıklar, Sermaye şirketleri, Kooperatifer, birlikler, iş ortaklıkları, kamu kurum ve kuruluşları (genel ve özel Bütçeli kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri, belediyeler ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların sermaye bileşimindeki hisse oranları yüzde elliyi geçen kurum ve kuruluşlar) ve kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve vakıflar ile yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubeleri kullanıcı aracılığıyla Bakanlık internet sayfası vasıtasıyla elektronik ortamda teşvik belgesi düzenlenmesi için müracaat edebilmektedir. 15/6/2012 Tarihli ve 2012/3305 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar Madde 24/7 gereğince kamu kurum ve kuruluşları adına Genel Teşvik Uygulamaları kapsamında düzenlenen teşvik belgeleri için asgari yatırım tutarı şartı ve Yatırım Tamamlama Vizesi şartı aranmamaktadır. Belediyeler yapacakları alt yapı, üst yapı ve ulaşım hizmetlerinde kullanacakları yeni makina ve teçhizatların alınmasında doğacak Katma Değer Vergisinden muaf olacaktır. Yurt dışından alacakları makine ve teçhizatlar için Gümrük Vergisi Muafiyeti’nden faydalanmaktadır. Bu muafiyet için belediye adına Yatırım Teşvik Belgesinin düzenlenmesi gereklidir.

Söz konusu yatırımlarla ilgili detaylı bilgi edinmek isterseniz, sitede bulunan Teşvik Robotu uygulamasını kullanabilirsiniz.

Yatırım Teşvik Sistemi dışındaki destek unsurlarına değinilecek olursa, yukarıda bahsi geçen alanlarda Ajansımızın konuya uygun açık bir Mali Destek Programı bulunmamaktadır. Ajansımız mali destek programlarını https://www.serka.gov.tr/destekler/acik-destek-programlari/ internet sitesi üzerinden takip edebilirsiniz. Ancak, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) kamu Tüzel kişilikleri ve kamu hissesi %25’den fazla olan tüzel kişilikler dışındaki işletmelere yönelik olmak üzere hibe destekleri söz konusudur. Elektrik üretimi için yapılacak yatırımları içeren desteklemelerde çağrı ilanı ile belirtilen süreler içerisinde internet üzerinden başvurular alınmaktadır. Biyokütle ve biyogaz kaynaklı enerji yatırımlar için belirlenen kapasite 5MW’a kadar olmakla birlikte detaylı bilgi almak için TKDK Kars İl Koordinatörlüğü ile irtibata geçebilirsiniz. Yine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının Yenilenebilir Enerji kaynaklarına yönelik " Yerli Aksam Destekleri” bulunmakta olup biyokütleye dayalı tesis yatırımları bu destekten faydalanabilmektedir. Bahsi geçen destek mekanizması ile alakalı detaylara https://enerji.gov.tr/bilgi-merkezi-yerli-aksam-destekleri adresinden ulaşabilirsiniz.

Yatırımınızla ilgili ilave sorularınız için Kars Yatırım Destek Ofisi’ne ziyarette bulunabilir veya +90 474 212 52 00 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

+
Merhaba, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında Gaziantep-Nurdağı ilçesinde GES yatırımı yapmayı planlıyoruz. 5 Nisan 2023 tarih ve 32154 sayılı Resmi Gazete bu ilçede yapılacak olan yatırımlar Cazibe Merkezi kapsamında değerlendirileceği belirtilmiştir. GES yatırımları da bu kapsamda mı değerlendirilmektedir? Yatırım Teşvik Belgesi başvurusunda bu durum özellikle belirtilmeli mi yoksa yatırım yeri Nurdağı seçildiğinde sistem otomatik olarak Cazibe Merkezi yatırımına mı dahil etmektedir? Vereceğiniz bilgi için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
A. A. - Gaziantep - 16.10.2024
Cevaplayan : Gaziantep Yatırım Destek Ofisi - Bilal Aydın - 17.10.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Yatirimadestek.gov.tr üzerinden iletmiş olduğunuz soru kapsamında, ilgili irtibat numarasına ulaşım sağlanamamıştır. Talebiniz doğrultusunda, Gaziantep ili Nurdağı ilçesinde GES yatırımı yapmayı planladığınız ve yatırım ile ilgili destek ve teşviklerden yararlanmak istediğiniz anlaşılmıştır.

Yatırım konunuz US-97 Kodu ‘4010.0.01.99’ olan ‘Güneş enerjisi santrali GES’ olarak Yatırım Teşvik Sistemi Bölgesel Teşvik Uygulamaları kapsamında desteklenen sektörler arasındadır. Yatırım planlamanız, Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Karar’a eklenen Geçici Madde 1’de belirtilen " 6 Şubat 2023 depremleri dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi kabul edilen bölge”de yer aldığından Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında yer almaktadır.

Güneş enerjisi santrali kurulumuna yönelik devlet destekleri veren kurumlar ve programlar aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

  1. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Yatırım Teşvik Sistemi destekleri
  2. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB)’in Enerji Verimliği Destekleri ve Yeşil Sanayi Destek Programı
  3. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)
  4. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV)’nin Yeni Çevre Destekleri kapsamında Enerji Verimliliği, Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Destek Programları
  5. Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF) kuruluşları güneş enerjisi destek programları

  1. Yatırım Teşvik Sistemi

Güneş enerjisi santrali (GES) (US-97: 4010.0.01.99), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında desteklenmektedir. US-97 Kodu 4010.0.01.99 olan Güneş Enereji Santrali (GES) üretimine yönelik bina-inşaat, yurt içinden ve yurt dışından satın alınacak sıfır makine ve teçhizat ile yatırımı ilgilendiren Proje, etüt, navlun, montaj ve yardımcı makine ve teçhizatın dâhil olduğu asgari 1,5 milyon TL tutarında yapılacak yatırımlar için cazibe merkezleri programı ve yatırımlarda devlet yardımları hakkında karara göre 6. bölge şartlarında, 6. bölgede uygulanan destek süre ve oranlarından yararlanabilirsiniz.

Söz konusu yatırımla ilgili özel şartlar değerlendirildiğinde " Güneş enerjisinden elektrik üretimi yatırımlarında; modernizasyon niteliğindeki yatırımlar ile 240 KW altı kapasitedeki (çatı dâhil) yatırımlar teşvik kapsamı dışındadır. Yatırım Teşvik Belgesi başvuru aşamasında, elektrik dağıtım firmasından alınacak proje onayı ve yatırım yapılacak arsanın tapusu veya kira sözleşmesi ilave belge olarak istenmektedir. Yatırım Teşvik Belgesi alındıktan sonra da, yatırım süresi sonuna kadar dağıtım şirketi ile bağlantı ve sistem kullanım anlaşmasının sunulması gerekmektedir. Yurtdışından temin edilecek güneş panelleri teşvik kapsamı dışındadır. Aynı firma adına birden fazla çağrı mektubu alınmış olsa bile, yatırımların bitişik nizamda olması halinde tek bir yatırım teşvik belgesi için başvuru yapılabilmektedir” ifadesi yer almaktadır.

Destek süre ve oranları;

Gümrük Vergisi Muafiyeti: Teşvik belgesi kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için gümrük vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.

KDV İstisnası: Teşvik belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için katma değer vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.

Sigorta Pirimi İşveren Hissesi Desteği: (10 yıl, Yatırıma Katkı Oranı Limitsiz)

Vergi İndirimi Desteği: (Vergi İndirim Oranı %90, Yatırıma Katkı Oranı %50)

Sigorta Pirimi İşçi Hissesi Desteği:10 yıl

Faiz Desteği: TL 7 puan ve döviz 2 puan indirimli, 30 milyon TL’yi geçemez.

Bununla birlikte 25 Eylül 2024 tarihli ve 32673 sayılı Resmi Gazete'de "Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğde (Tebliğ No: 2012/1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” yayımlanmıştır. Yapılan düzenlemeye göre, güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında, yurt dışından temin edilecek güneş panelleri ve bu panellerin taşıyıcı konstrüksiyon sistemleri ile ilgili olarak " 28 Şubat 2025 tarihinden önce, Tebliğin 23. maddesinin 9. fıkrasında belirtilen usule uygun şekilde Tamamlama Vizesi başvurusu yapılmamış yatırımlar hariç olmak üzere, ingot dilimleme aşamasından ya da öncesindeki bir aşamadan başlayarak yurt içinde üretilmemiş güneş hücreleri kullanılarak üretilen güneş panelleri, teşvik kapsamında değerlendirilmeyecektir.” ibaresi eklenmiştir.

Bu düzenlemeye göre 24/08/2024 tarihinden sonra yatırım teşvik belgesi için müracaatta bulunan yatırımlardan, yatırımlarını tamamlayarak 28/02/2025 tarihine kadar tamamlama vizesi başvurusunda bulunanlar için yerli hücre kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Söz konusu desteklerden yararlanabilmek için yatırım teşvik belgesi almak gerekmektedir. Yatırım teşvik belgesi müracaatları, E-TUYS sistemi üzerinden (https://etuys.sanayi.gov.tr/ebelge/) yapılmakta olup tüm işlemler online olarak yürütülmektedir. Destekler ve başvuru süreci hakkında ayrıntılı bilgi almak için https://sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri adresini ziyaret edebilirsiniz. Destek limitleri ve oranlarını yatırım konunuz üzerinden hesaplamak için ise sitemizde bulunan Teşvik Robotu uygulamasını kullanabilir ve güncel yatırım teşvik mevzuatını yine sitemizden takip edebilirsiniz.

Teşvikler konusunda nihai karar merci Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüdür.

  1. KOSGEB ENERJİ VERİMLİLİĞİ DESTEKLERİ VE YEŞİL SANAYİ DESTEK PROGRAMI

Programın amacı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin enerji verimliliği konusunda mevcut durumlarının tespit edilerek sorun ve ihtiyaçlarının belirlenmesi, bu konuda gerekli stratejilerin oluşturulması, bu stratejiler doğrultusunda kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Destek programı kapsamında sağlanacak geri ödemesiz destekler; elektrik motorları etüt hizmeti desteği, elektrik motorları değişim giderleri desteği, enerji etüt hizmeti desteği, Verimlilik artırıcı giderler desteği olarak belirtilmiştir.

Ayrıntılı bilgi almak için https://kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/8202/kobi-enerji-verimliligi-destek-programi linkini inceleyebilirsiniz.

Yeşil Sanayi Destek Programı kapsamında 2023 yılında " Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısı 2023-1” çağrısı ilan edilmiştir. 2023-1 çağrısı kapsamında işletmelerinin çatı üstü ve/veya faaliyet gösterdiği bina/binalara bütünleşik şekilde güneş enerji sisteminin kurulması ve işletilmesi için proje başvuru yapabilmektedir. 2023-1 çağrısı için işletmenin proje başvuru yapılan aydan önceki son 12 aya ait toplam enerji tüketiminin 20 Ton Eşdeğeri Petrol (TEP) / eşdeğer kilowatt saat (kWh) veya bu değerlerin üzerinde olması gerekmekte ve başvuru tarihinde işletmenin yetkili kurum/kuruluşlardan alınmış geçerli " Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu”na sahip olması gerekmektedir. 2023-1 çağrısı için yeni makine ve teçhizat giderleri 14.000.000 TL’ye kadar geri ödemeli olarak desteklenebilir. Proje destek oranı 2023-1 çağrısı için %60 olarak uygulanmaktadır. Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep (Nurdağı ve İslahiye hariç), Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde bu oran %80’e; Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep’ in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde %90’a kadar çıkabilmektedir. 2023 yılında açılan çağrıların son başvuru tarihi 30 Kasım 2024’tür. Kapsamlı bilgiye aşağıda yer alan bağlantı ile ulaşabilirsiniz.

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/ozet_yesil_sanayi_destek_programi.pdf

  1. TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından da belirli dönemlerde yatırım konunuza uygun destek çağrıları ilan edilmektedir. TKDK desteklerinde canlı hayvan alımları destek kapsamı dışında olup makine, ekipman ve inşaat faaliyetleri desteklenmektedir. TKDK’nın " Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Programı” kapsamında, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesinde yatırımların modernizasyonu, oluşturulması, genişletilmesi ve yeniden inşası aracılığıyla kırsal faaliyetlerin oluşturulmasını, çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, Yenilenebilir Enerji tesislerinin desteklenmesiyle, tarımsal ve tarım dışı faaliyetlerin geliştirilmesi de amaçlanmaktadır. Yenilenebilir Enerji Tesisleri; elektrik, ısı, ışık, gaz vb. üretimi için yapılacak yatırımları içermektedir. Uygun yararlanıcılar diğer çiftlik faaliyetleri çeşitlendirme aktivitelerinden ve bu tedbir kapsamındaki iş geliştirme faaliyetlerinden bağımsız olarak, kendi ihtiyaçları için enerji üretmek amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapabilirler.

Ayrıntılı bilgi almak için https://tkdk.gov.tr/Content/File/BasvuruFiles/BrosurBilgiKartlari/SektorBilgiKitapcigi.pdf?v=638585348073403512 linkini inceleyebilirsiniz.

  1. TÜRK TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI ENERJİ DESTEKLERİ

Türk Teknoloji Geliştirme Vakfı, Ekosistem ihtiyaçları ve ortak sorunlarını tespit ederek, çözüm aramayı sağlamayı, ortak fayda üzerinden zenginleşmek için birlikte düşünmeyi ve çalışmayı amaç edinirken, Türk Teknoloji Geliştirme Fonu (TTGV), güneş enerjisi alanında da destek vermektedir. Temel amacı, enerji verimliliğini arttırmak adına finansal yatırıma dayalı engelleri ortadan kaldırmak olarak belirtilmiş bir destek fonu mevcuttur. Jeotermal, rüzgâr, biyogaz, Biyokütle, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimini kapsayan yatırım projelerinin desteklenmesinin uygun şartlarda olması ve sera gazı salımlarının azaltılmasının sağlaması amaçlanmıştır. Hedef kitlesi, bu enerjileri kullanan üretim teknolojilerini geliştiren ya da doğrudan üreten tüm sanayi kuruluşlarıdır. Türk Teknoloji Geliştirme Vakfı Güneş Enerjisi Desteklerinin süresi 1,5 yıldır. Destek tipi, hibe değil faizsiz Kredi şeklinde belirlenmiştir ve bu kapsamda yapılan harcamaların %50’si karşılanmaktadır. İlk yıl geri ödemesiz olmak koşuluyla, 4 yıl geri ödeme süresiyle birlikte destek çerçevesi toplam 5 yılı bulmakta, alt limiti 100 bin dolar olup üst limit olarak 1 milyon dolara kadar çıkmaktadır. Destek limitinin % 6’sı ise kuruma hizmet bedeli kapsamında ödenmektedir.

Ayrıntılı bilgi almak için https://ttgv.org.tr/ linkini inceleyebilirsiniz.

  1. TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ FİNANSMAN PROGRAMI (TurSEFF) DESTEKLERİ

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF), Türkiye’nin Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı (NEEAP) ve Ulusal Yenilenebilir Enerji Eylem Planı (NREAP) çerçevesinde belirlenen hedeflere ulaşmasına destek olmak için geliştirilmiştir. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından geliştirilen ve Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından desteklenen TurSEFF, yeşil teknolojilere yatırım yapan kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarına finansman ve teknik destek sağlamaktadır. Türkiye’de on yılı aşkın bir süredir başarıyla yürütülmekte olan TurSEFF çerçevesinde bugüne kadar 2200’ün üzerinde yenilenebilir enerji ve kaynak verimliliği projesi finanse edilmiştir. Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı ( TurSEFF ), AİKB ‘nin özel sektörde KOBİ ölçeğindeki şirketlere, uygun bulunan enerji verimliliği ( " EE”) ve küçük ölçekli yenilenebilir enerji (”RE”) yatırımlarının finanse edilebilmesi için katılımcı bankalar kanalıyla sağladığı 265 milyon USD tutarındaki Kredi paketidir. Belirli bir ölçüde enerji verimliliği sağlayan projeleri bulunan müşterilere 5 milyon EURO’ya kadar TurSEFF finansmanı sağlanabilmektedir. Müşteriler finansal olarak krediye uygun olmalı, katılımcı bankaların kredi kriterlerini karşılamalı ve Katılımcı Bankaların kredi onay süreçlerine uygun olarak kredilendirilebilmelidir. TurSEFF, oldukça kapsamlı bir teknik destek paketi içermektedir. Yerel ve uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip aracılığıyla, olası müşterilere sürdürülebilir enerji finansmanı projelerinin tanımlanması, geliştirilmesi ve TurSEFF kredilerine uygun şekilde başvurabilmelerini sağlamak için destek verilmektedir. Teknik destek paketi ücretsiz olarak verilmekte ve finansmanı Avrupa Birliği (AB) ile Temiz Teknoloji Fonu tarafından sağlanmaktadır. (http://europa.eu) (www.climateinvestmentfunds.org) Yenilenebilir Enerji projeleri kapsamında, güneş enerjisinden elektrik üretimi projeleri (saha tipi, çatı tipi), rüzgâr enerjisi projeleri, elektrik üretimi için atık su çamuru kullanımı, Biyokütleden termal/elektrik, çöp gazı, küçük ölçekli nehir tipi hidroelektrik santralleri, jeotermal ısı pompaları veya jeotermal enerji santrallerini kapsamaktadır.

Ayrıntılı bilgi almak için https://www.turseff.org/solution/yenilenebilir-enerji-finansmani?ref=yenilenebilir-enerji-finansmani linkini inceleyebilirsiniz.

Saygılarımızla

Yatırımınız ile ilgili sormak istediğiniz konularda ya da bilgi almak istediğiniz diğer hususlarda, Yatırım Destek Ofisimize ulaşabilirsiniz.

Gaziantep Yatırım Destek Ofisi:

Adres: İncilipınar Mahallesi Muammer Aksoy Bulvarı Vakıflar Güven İş Merkezi Kat : 1-2-3 Şehitkamil Gaziantep

Tel: 90 (342) 231 07 01

+
Sayın yetkili, Ticaret Bakanlığının sağladığı Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı KOOPDES'e katılmak istemekteyiz. Bu destek için bir süre var mı, halen başvuru yapabilir miyiz? Saygılarımla
Y. I. - İstanbul - 16.10.2024
Cevaplayan : İstanbul Yatırım Destek Ofisi - Muhammet Beşli - 16.10.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

KOOPDES programı için müracaatlar 30 Mart 2024 tarihinde sona ermiştir. Yeni dönem müracaatları için https://ticaret.gov.tr/kooperatifcilik/koop-des/koop-des-basvuru-duyurusu adresini takip edebilirsiniz.

Bilgilerinize sunarız.

+
Selamlar, ben Mardin'den salep üretmek için destek hibe talep ediyorum. Numune ekildi, olumlu sonuç alındı.
D. A. - Mardin - 15.10.2024
Cevaplayan : Mardin Yatırım Destek Ofisi - Halis Tuncel - 16.10.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Sorunuz içeriği hakkında bilgi almak için sisteme girmiş olduğunuz telefon numarası üzerinden tarafınızla görüşmek sağlanmak istenmiş ancak mümkün olmamıştır.

Salep üretimi için bölgesel teşviklerden istifade edebilmeniz için öncelikle örtü altı tarım kapsamında 5 dekarın üzerinde bir yatırım yapmanız gerekmektedir. Kentsel tarım kapsamında tamamen yapay ışık ile fotosentez ile yapacağınız üretimde (dikey tarım, agrofonik tarım vb.) katmanların toplam alanının asgari 1000 m2 olması şartıyla bölgesel desteklerden yararlanmanız mümkündür.

Mardin’de gerçekleştirmeyi düşündüğünüz yatırımın tutarı asgari tutarı 1 Milyon 500 Bin TL olmalıdır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 6. Bölgede sağlanan teşviklere ait destek unsuları aşağıda yer almaktadır.

KDV İstisnası: Var

Gümrük Vergisi Muafiyeti: Var

Yatırım Yeri Tahsisi: Var

SGK İşveren Hissesi Desteği: 10 yıl limitsiz Yatırıma Katkı Oranı

Vergi İndirimi Desteği: Vergi İndirim Oranı %90, Yatırıma Katkı Oranı %50

Faiz Desteği: TL 7 puan, döviz 2 puan indirimli, 1 milyon 800 bin TL'yi geçemez.

SGK İşçi Hissesi Desteği: 10 yıl

Teşvikler konusundaki başvuruların nihai değerlendirmesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.

Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmesine ilişkin müracaatlar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen E-TUYS adlı web tabanlı uygulama aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. E-TUYS hakkında detaylı bilgi için bakanlığımızın https://www.sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri adresini ziyaret edebilirsiniz.

TKDK tarafından IPARD III Programı kapsamında hali hazırda çağrı ilanı verilen 5. Çağrı ilanı kapsamında 81 ilden başvurular alınmaktadır. Program kapsamında " 302-1” " M7 – Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (Açık Alanda Bitkisel Üretim)” tedbirinden yapım işi, makine-ekipman, hizmet ve görünürlük alımları desteğine ilişkin başvurular kabul edilebilmektedir. Program ile " Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi” gibi konularda destek oranı %60 olup genç çiftçiler için %70’e kadar hibe sunulabilmektedir. Başvuru için aşağıdaki linkler üzerinden detaylı bilgi elde etmeniz mümkündür.

Başvuruların son teslim tarihi 09.12.2024, saat 18:00’dir.

İlan Linki: https://www.tkdk.gov.tr/ProjeIslemleri/CagriIlanArsiv

Başvuru Rehberi Linki: https://www.tkdk.gov.tr/Ipard/BasvuruCagriRehberleri

Bununla birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı Destekleri çerçevesinde Küçük Aile İşletmesi Desteği verilebilmektedir. Söz konusu destek kapsamında " Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)” kaydınızın olması gerekmektedir. Tarımsal faaliyet alanı 5 dekar veya daha az olan çiftçiler program kapsamında desteklenmektedir. Program ilan usulü ile yürütülmekte olup başvuru için Tarım ve Orman İl veya İlçe Müdürlükleri ile irtibata geçebilirsiniz. Detaylı bilgileri aşağıdaki link üzerinden takip edebilirsiniz

Link: https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Tarimsal-Destekler

2024 yılı başvuru çağrısı kapatılmış olmakla birlikte Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi (KKDYP) kapsamında KOBİ düzeyinde olmak üzere; kadın, genç Girişimciler ile üretici örgütlerine öncelik verilerek gerçek ve Tüzel kişilerin başvurabildiği, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi, kurutulması, paketlenmesi ve depolanması ile en az 3 dekar büyüklüğünde iklimlendirme, sulama ve gübreleme sistemli, modern seraların (sadece yeni tesisler ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyonu yapımı desteklenmektedir) uygun başvuru konuları arasında sayıldığı program çerçevesinde Yatırım konularına %50 olmak üzere; yeni tesis yatırımlarında 7.000.000 TL, tamamlama yatırımlarında 6.000.000 TL, kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyonu yatırımlarında 5.000.000 TL’ye kadar hibe verilebilmekte ve toplam Bütçesi 3.000.001 TL altı olan Projeler kabul edilmemektedir.

Gelecek dönem çağrılarından haberdar olabilmek için www.yatirimadestek.gov.tr ve https://www.tarimorman.gov.tr adreslerinin takip edilmesi tavsiye edilmektedir.

Ayrıca Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği çerçevesince Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile çeşitli bitkisel üretim konularında faaliyet gösteren gerçek/tüzel kişi üreticilerin söz konusu faaliyetlerine yönelik ihtiyaçları için düşük faizli krediler sunulmaktadır. Bitkisel üretim kapsamında ihtiyaç duyulan tohum, gübre, ilaç, yakıt, nakliye, pazarlama, çeşitli demirbaş alımı, bakım-onarım, sigorta, kira vb. giderler için "İşletme Kredisi"; sera, soğuk hava deposu, bağ, meyve bahçesi vb. tesislerin kurulması veya satın alınması, Proje bütünlüğü içerisinde yatırımla birlikte değerlendirilen derin kuyu açılması, sulama sistemleri kurulması, yatırımın yapılacağı tarlanın alımı dâhil diğer yatırım harcamaları ile işletmelerin ihtiyaçları ile orantılı güneş, rüzgâr veya biogaz enerji yatırımlarına ilişkin gider için ise "Yatırım Kredisi” kullanılabilmektedir. İş ve işlemler banka şubeleri ve kooperatifler üzerinden yapılmaktadır.


Yatırımınızla ilgili detayları görüşmek için Mardin Yatırım Destek Ofisi’ni ziyaret edebilir veya0 (482) 212 17 25 No'lu telefondan bizimle iletişim kurabilirsiniz.


Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

Soru Formu
Adınız Soyadınız
E - Posta Adresiniz
Telefon Numaranız
Yatırım Yapılacak İl
Soru